David Parlett: ludems, història i jocs interessants

La setmana passada vaig estar al Gamificurs fent un taller de creació de jocs. Un dels conceptes que utilitzo quan ensenyo a crear jocs, és el de ludem. De fet un ludem és l’equivalent del mem cultural als jocs. La paraula, i el concepte, sembla que va ser inventada per en David Parlett, un referent en el món dels jocs, Ell mateix diu que un ludem és “la unitat fonamental del joc”. I ell mateix explica un exemple amb l’ordre de les cartes de qualsevol joc tradicional (de fet fa molt de temps en vam parlar del Ludemetic Game Generator). 

David Parlett

He remenat al meu ordinador i he trobat un parell de jocs que havia escrit i que apareixen als seus llibres. Així que aquests dos jocs, i alguns dels llibres de la seva bibliografia, poden ser bones opcions per una estoneta durant aquest estiu. 

Em va sorprendre que ningú conegués a David Parlett (no sóc gaire mitòman, però si ho fos, ell seria un dels meus mites). M’agrada molt la seva faceta de divulgador de la història dels jocs i la de creador de jocs amb material que pots trobar per casa. I evidentment, el seu “La llebre i la tortuga” és un bon referent de joc d’estratègia. 

Lynx, un joc amb paper i llapis

Nombre de jugadors: 

  • dos (o dues parelles, i llavors hi ha una conversa interessant prenent decisions sobre quines són les millors paraules)

Material: 

  • una graella de mots encreuats i un llapis.

Com s’hi juga?

Es juga per torns. El primer jugador tria l’espai dedicat a una paraula de tres lletres. A partir d’aquell moment cada jugador escriu una paraula omplint totes les caselles destinades per fer-ho i tenint en compte que es creuï correctament amb les verticals o horitzontals corresponents. 

Després de cada torn, els jugadors s’anoten la puntuació corresponent: es sumen dos punts per lletra que tingui la paraula multiplicat pel nombre de paraules amb les que s’ha creuat (així que una paraula de 6 lletres que s’ha creuat amb altres 2 suma 12 punts). 

Si un jugador no se li acut cap paraula pot passar. El joc s’acaba quan els 2 jugadors passen consecutivament. El jugador que ha aconseguit posar la darrera paraula suma 10 punts extres. Guanya qui hagi aconseguit més punts.

Referència: El mateix David Parlett l’explica a la seva plana web

Abstrac, un joc de cartes

Nombre de jugadors: 

  • dos (o dues parelles, i llavors hi ha una conversa interessant prenent decisions sobre quines són les millors paraules)

Material: 

  • una baralla de cartes

Com s’hi juga?

Es prepara una baralla de 24 cartes amb les 9, 10, J, Q, K i es de cada pal. Es barregen i es col·loquen formant una filera cap per amunt.

Exemple de disposició inicial de les cartes.
La disposició inicial de les cartes. La imatge està extreta de la seva plana web.

Quan li toca el torn, un jugador pot prendre una, dues o tres cartes consecutives començant per les cartes que estan a la dreta de la filera o passar. Aquesta primera fase acaba quan s’han agafat totes les cartes.

Cada jugador mira les seves cartes, les ordena segons el nombre i el pal i després suma els punts que ha aconseguit:

  • Cada seqüència de sis cartes consecutives s’aconsegueixen 12 punts,
  • Les seqüències de cinc cartes consecutives sumen 6 punts,
  • Les seqüències de quatre cartes donen 4 punts
  • Les seqüències de tres sumen 3 punts.
  • Els grups de quatre cartes del mateix valor permeten sumar 8 punts
  • Els grups de tres cartes del mateix valor donen 2 punts.

Una carta es pot comptar com a part d’una seqüència i d’un grup. Un cop s’han calculat els punts, es multiplica pel nombre de cartes que ha fet servir l’adversari (així que s’obtenen major puntuació si s’ha agafat un nombre menor de cartes).

Guanya qui sumi més punts.

Referència: Aquí es pot trobar la seva descripció i algunes variants interessants.