Una narrativa per a una gamificació en sis passes
Crear una narrativa per a una gamificació educativa és un aspecte al que hauríem de dedicar una estona en el moment de dissenyar la gamificaicó. La narrativa és una de les portes d’entrada de qualsevol experiència de joc. És un component tan important que es fa complicat entendre una experiència gamificada sense que hagi, poc o molt, un ganxo que faci introdueixi l’alumnat en el nostre món gamificat.
Darrerament m’he trobat en alguns tallers de gamificació educativa on he d’explicar, de forma ràpida, els elements bàsics per començar. I després de veure com les històries que creen els alumnes són de força qualitat, he decidit sistematitzar-ho en sis estadis que ajudaran a avançar.
Cadascun dels temes prou profunditat com per poder dedicar-s’hi amb calma. D’entrada, per començar, recomanaria el The Game Narrative Toolbox (si seguiu l’enllaç, no us perdeu les conferències sobre el tema) un llibre força interessant sobre el tema que explica què cal tenir en compte a l’hora de crear la narrativa d’un joc. També trobo força interessants dos cursos, el Curso de diseño narrativo y guión de videojuegos o Transmedia Storytelling: Narrative worlds, emerging technologies, and global audiences. A cadascun es donen pistes interessants per aprofundir en el tema.
I ja posats a fer, al Gamifimàster explicarem com crear bones narratives d’una manera més pausada, amb continguts més aprofundits i reptes presencials i a distància per fer individualment o en grup.
Repte
Gamificar és la resposta a una pregunta educativa. Aquesta pregunta sol tenir la següent estructura: “De quina forma puc aconseguir…” El repte enfoca, posa la mirada cap a què volem aconseguir i, sobretot, marca el to del repte que ens hem plantejat.
Món
Un cop s’ha plantejat el repte, és el moment de pensar en un univers on aquest repte tingui sentit. Hi ha temes, per exemple continguts en biologia, que apunten cap a un tipus de món concrets, i uns altres més genèrics, per exemple millorar la comprensió lectora, que permet crear un univers molt més obert.
Personatge
Ara és el moment de pensar en qui és la persona que viurà aquesta història. Ens podem pensar si són els nostres alumnes com a grup, o cadascú de forma individual… o potser ells representen una altra persona. O el personatge és un col·lectiu, un poble o una societat.
Desig
I què volen els nostres personatges? Què desitgen? I com aquests desitjos el motiven a actuar? Respondre a preguntes com aquestes són importants perquè ens permeten crear un conflicte que el faci avançar. I si voleu, hi ha quatre desitjos bàsics que poden ajudar a treballar aquest concepte: reconeixement, experiències, estimació i seguretat.
Conflicte
Per explicar-ho de forma molt simple, un conflcite és un impediment per tal d’aconseguir allò que es desitja. I aquest conflicte és el que fa moure’s al personatge, el que fa que avanci , surti del seu món i vagi a enfrontar-se’n.
Trama
I amb tot el que s’ha generat, ja tenim els ingredients per crear una trama. La trama és bàsicament el que lliga tot el que hem plantejat i genera l’argument que viuran els nostres alumnes.
Però això no queda aquí. Cadascun d’aquests conceptes permet un treball en profunditat, amb referents al món de la narrativa (bàsicament al cinema, els videojocs, les sèries i la literatura), autors que hi han pensat i conceptes complementaris. Un dels meus favorits és la Player Agency, així que un dia n’hauré de parlar amb calma.
De moment, amb tot el que t’he explicat t’atreveixes a crear una proposta narrativa per a una gamificació partint d’aquests sis senzills conceptes?
- Jocs i ODS
- Postales gamifimaster 3 – Vida virtual: el uso de las redes sociales
- The App of The Games: una eina indispensable sobre joc aplicat a l’aprenentatge
- Eines gamifimàster per a dissenyar experiències d’ABJ
- Les eines gamifimàster per a gamificar