Jocs tradicionals eivissencs. (1) Piola

A Eivissa hi ha una escola que amb els seus alumnes van fer un recull de “Jocs tradicionals Eivissencs”. Aquest  recull el va editar l‘Institut d’ Estudis Eivissencs dins la col·lecció Nit de Sant Joan.

De tots els jocs que s’hi expliquen, us n’explicaré uns quants que m’han agradat o sorprès per alguna cosa al llarg d’uns quants articles com aquest d’avui.

El primer és “A piola” o també li diuen”A picanton“.

L’he triat perquè és semblant al “Saltar pilars” o “Saltar al poltre” però amb alguna petita diferència de com jo hi havia jugat sempre!

Situació inicial:

Un jugador  es col·loca dret amb les mans als genolls, les cames dretes i l’esquena endavant. És el que fa de “poltre” o de “pilar”.  Es marca una ratlla al seu costat.

Desenvolupament:

La resta de jugadors salten per damunt d’ell, augmentant la distància de la ratlla una passa cada cop que han passat tots. Quan un jugador no pot saltar-lo, és ell qui es col·loca per ser saltat i es reinicia el joc.

Vigileu amb…

Si jugueu a “Piola amb pessic”, quan un jugador recolza les mans a l’esquena de que fa de “pilar/poltre” el pot pessigar!!

És evident que existeixen tantes variants d’aquest joc com la imaginació permeti: “Piola amb coça”, “Piola amb puny”…