One goal

Estant a INEFC a finals del curs passat, de sobte, van aparèixer un munt de joves que es desplaçaven a “tot drap” amb crosses pels passadissos. No cal que us digui que la sorpresa que em vaig endur va ser majúscula.

Per aquelles coses que passen a vegades (crec que a mi més sovint del que convindria!) no m’havia assabentat que hi havia un partit de futbol. I no un partit de futbol qualsevol. Un partit de futbol que formava part del projecte “Africa Vive” i que té la peculiaritat que tots els jugadors són amputats de Sierra Leona.

Va ser espectacular veure com jugaven!

Per a que us en pugueu fer una idea, aquí deixo un petit tast del que pot veure’s al curt documental “One goal” de 26′ està realitzat per en Sergi Agustí:

 

El projecte  One Goal consisteix en la visita d’aquest jugadors per a que participin d’activitats educatives i de sensibilització en favor de la pau. L’eina que fan servir és l’esport. Les activitats van acompanyades del documental i de les experiències personals d’aquest jugadors.

El futbol els serveix per integrar als amputats en un col·lectiu de joves que serveix d’exemple a altres col·lectius africans que per una cosa o altra es troben al marge de la realitat social que els envolta.

Aquests joves acaben essent “estrelles” en les seves comunitats, estableixen rutines diàries, tenen objectius que els obliguen a treballar per alguna cosa,…no cal que us digui tot el que pot aportar un equip com aquests als jugadors que el formen i a l’entorn d’aquest jugadors a petita i gran escala.

Dels seus comentaris i vivències, de la narració de com van arribar a perdre les extremitats (esgarrifosos en molts casos) i de com es senten ara que formen part d’aquest equip i d’aquest projecte…vaig marxar cap a casa amb un regust agredolç.

Rumiant coses, analitzant la “raça humana”, descobrint com sóm les persones i fins on podem arribar, reflexionant com volia ser jo… està clar, havien acomplert el seu objectiu: fer-me pensar.

El projecte està organitzat per “Esport Solidari Internacional” i la “Asociación One Goal” amb la participació de la  “Fundación Deporte Joven del Consejo Superior de Deportes” i la col·laboració de “Casa África”.

Casa Àfrica l’emmarca dins del programa “África Vive“,  que és una una iniciativa que té com a objectiu millorar el coneixement que tenim del continent africà.

Per fer-ho, durant el 2010 han proposat més d’un centenar d’activitats de tot tipus (culturals, polítiques,e conòmiques, socials, esportives…) que s’han anat fent a tot l’estat Espanyol.