Jocs tradicionals eivissencs. (4) Tiro

Després d’explicar-vos com es juga a “Piola”, “Barrabàs” i el Ratllacamins, avui explicaré un joc de tauler per a 2 jugadors que a Eivissa en diuen “Tiro”.

L’he triat perquè  sempre l’havia conegut amb el nom de molí de nou o marro de nou, i m’ha agradat aprendre una altre manera de dir-li!

Situació inicial:

Es marca un tauler  de joc com el de la imatge i cada jugador agafa 9 fitxes del mateix color (cada jugador té un color diferent).

Desenvolupament:

Un dels jugadors posa una de les seves fitxes a una intersecció del tauler. L’altre jugador fa el mateix, i el joc continua tirant un cop cada un fins a col·locar totes les fitxes al tauler.

Quan un dels dos aconsegueix que tres de les seves fitxes quedin alineades (seguint una línia), ha aconseguit un “molí”. Si això passa, pot agafar qualsevol de les peces de l’altre que no formin part d’un “molí” i quedar-se-la. Es poden aconseguir “molins” mentre es van posant les peces al tauler o quan ja estan totes posades.

Un cop els jugadors han col·locat totes les seves fitxes (menys les que els hi hagi pogut capturar l’adversari), mouen les fitxes per dins del tauler. Al torn que els pertoqui, mouen una fitxa fins al punt següent lliure.

Guanya el que aconsegueix que el contrincant tingui només dues peces damunt del tauler o  bé que no pugui moure cap peça.

Tingueu en compte…

Rumieu bé les jugades, és un joc d’enginy i reflexió!