Bolos Serranos

Avui m’agradaria parlar-vos d’un joc tradicional molt minoritari que es juga a una zona en concret d’Andalusia. Estic parlant de les bitlles serranes. I és que l’altre dia vaig recordar no sé perquè el camp d’aquest joc que hi ha a prop de casa dels meus avis (a la Sierra del Segura: Pontones) i em vaig possar a buscar informació. Sincerament crec que no s’ha de perdre aquesta tradició que recordo unia a tot el poble en llargues tardes amb el cul enganxat a un tronc.

Tornant al que interessa, vull destacar que hi ha tres modalitats de bitlles serranes: Valle, Alta montanya i Mixta. Totes les seves característiques les trobareu a la web de “bolos serranos”. Realment no està gaire actualitzada, però és perque les temporades de joc són a l’estiu i l’actualitzen llavors.

Breument el joc consisteix en llençar des d’una línia (línia de mà) una bitlla en direcció a uns cilindres de fusta (mingo) que estàn situats un darrera l’altre (el número depén de la modalitat). S’ha d’aconseguir fer pasar a aquests i a la bitlla més enllà de la línia que hi ha al final de la pista (línia de borre) perque la puntuació sigui vàlida.

Vull aprofitar també per deixar-vos alguns enllaços més com el blogspot de los bolos serranos o de llocs més propers on trobareu informació més tangible com ara el Museo de Juegos i deportes tradicionales de Zaragoza (comentat anteriorment en aquest web) i que disposa d’un catàleg molt complet amb informació de diversos tipus de jocs de bitlles.