Un joc de pistes i un de deducció

He recollit dos jocs més que es poden fer a casa, de forma fàcil i sense gaire material. També teniu el recull de sis jocs per fer a casa.

Un joc de pistes

Aquest joc es pot fer dins de casa, amb material molt senzill. A més es pot fer una versió molt simple (amb només paraules) o complicada (amb pistes explicades amb enigmes).

Preparació:

Cal fabricar una sèrie de targetes on hi hagi el nom o un dibuix de diferents llocs o mobles de casa. I si teniu més temps, poder inventar-vos una pista de cadascun dels llocs. Per exemple, per referir-vos a la nevera, podeu explicar a “la més fresca de la casa”.

 Trieu un dels llocs i amagueu un premi final. Pot ser alguna cosa física (una capseta plena de llaminadures) o alguns cosa per fer (una val per una partida del joc preferit de cadascú). 

Com s’hi juga:

Ja ho teniu tot preparat. Ara només queda muntar el joc. En un lloc de la casa amagueu el premi final. A casa meva guardaria les llaminadures dins d’un armari del menjador. Ara agafaria la targeta d’armari del menjador i l’enganxaria sota la taula de treball, la targeta de taula de treball dins la nevera… i així fins que només em quedi una targeta. 

Comença el joc. Prepareu tothom. Expliqueu-los què heu amagat i doneu-los la targeta que diu el primer lloc on han d’anar a buscar. Si voleu fer-ho més trepidant, feu-ho contra rellotge. La partida, s’acaba quan es troba el premi i es gaudeix entre tots els jugadors. 


Joies a la sorra

Joies a la sorra és un joc pels amants de les deduccions. Va ser creat per Stanley Anderson i ho poden jugar des de 2 fins a una bona colla de jugadors

Preparació:

Només necessiteu paper i llapis i una colla de jugadors (que poden ser des de 2 fins a una bona pila que estiguin al mateix lloc o a distància).

Un dels jugadors és el sultà i dibuixa al full dues columnes:

  • una on hi posa “joies”
  • i a l’altra hi posa “sorra”.

Després inventa una regla que serveixi per separar les joies de la sorra. Han de ser regles que descriguin un grup d’objectes. Per exemple, una regla podria ser: paraules que tinguin només una lletra repetida, objectes que pots portar a una motxilla o coses que hi ha a la sala on estem jugant.

Per últim escriu una paraula que compleixi la norma a la columna de joies i una que no a la de sorra.

Com s’hi juga:

Comença la partida. Els jugadors han de mirar les dues paraules i dir quina creuen que és la regla. Si encerten han guanyat, si no, el sultà posa una paraula que complís la regla que han dit a sorra, i una que complís la regla del sultà i la que han dit a joia. 

Per exemple, imaginem que la regla del sultà és “paraules que tinguin només una lletra repetida.” A la columna de joia hi posa “cama” i a la de sorra “braç”. Els jugadors diuen “s’utilitzen per desplaçar-se”, escriurà “roda” a la columna de sorra, i una altra paraula a la de joia (per exemple: llum). 

La partida s’acaba quan han descobert quina és la regla del sultà. El sultà guanya un punt per cada intent. Es canvien els papers i juga algú altre.