Uns jocs per a una sobretaula

Ahir al Via Lliure vam parlar d’uns quants jocs que podem fer a una sobretaula nadalenca. Aquí teniu alguns dels que vam parlar i d’altres que van quedar fora del guió:

Lynx

Com podem jugar-lo: fent grups (barrejant grans i petits)

S’utilitza una graella de mots encreuats sense omplir. Es juga per torns. El primer jugador tria l’espai dedicat a una paraula de tres lletres. A partir d’aquell moment cada jugador escriu una paraula omplint totes les caselles destinades per fer-ho i tenint en compte que es creuï correctament amb les verticals o horitzontals corresponents.

Després de cada torn, els jugadors s’anoten la puntuació corresponent: es suma dos punts per lletra que tingui la paraula multiplicat pel nombre de paraules amb les que s’ha creuat (així que una paraula de sis lletres que s’ha creuat amb altres dues suma dotze punts).

Si un jugador no se li acut cap paraula pot passar. El joc s’acaba quan els dos jugadors passen consecutivament. El jugador que ha aconseguit posar la darrera paraula suma deu punts extres. Guanya qui hagi aconseguit més punts.

Qui porta els plats a la cuina?

Com podem jugar-lo: tota la família

S’escull algú que dirigeixi el joc. Després es dóna un minut a la resta per observar atentament tot el que hi ha sobre la taula. Un cop passat el temps tothom es gira d’esquena a la taula.

La persona que dirigeix el joc fa una pregunta referida a alguna cosa de les observades (per exemple el nombre de culleres, què hi ha entre la safata i l’ampolla d’aigua o d’on és l’ampolla de vi) i la resta respon per torns.

Qui no ha encertat despara de la taula un parelll de les coses que queden sobre la taula. La partida s’acaba quan ja no queda res sobre la taula.

El joc el podem fer de moltes formes diferents: podem demanar que s’aixequin quatre i un de la resta pregunti, que ho facin tots alhora, que fem una pregunta i tothom respongui amb sí o no amb els dits (sí, polze cap amunt, no, polze cap avall).

Apostes

Com podem jugar-lo: fent grups (barrejant grans i petits)

Es formen equips amb familiars barrejats. Cada equip prepara una llista amb un tema (per exemple noms de jocs de cartes) i 10 respostes de les quals hi ha algunes que són incorrectes.Cada equip disposarà també de 10 llegums, que serviran de marcador.

Es tria un equip que comença, llegeix en veu alta la pregunta i diu totes les respostes que ha escrit. La resta de grups decideixen en secret quines respostes creuen que són correctes. Un cop tothom ha fet la seva tria, cada equip deixa un llegum en un lloc comú. Després el grup que és a la dreta del que ha llegit diu en veu alta quantes respostes correctes creu que hi ha. Si encerta el número ha de dir les respostes que creu que són correctes i si també encerta es reparteixen els llegums apostats entre l’equip creador i qui ho ha encertat. Però si no ha sabut el número exacte o ha donat per bona una resposta incorrecta, ha de pagar un nou llegum i el torn passa al següent equip.

D’aquesta manera amb cada errada augmenta el pot de llegums per repartir. Ara, pot passar que la llista de preguntes sigui tan difícil que cap equip hagi sabut el número o les respostes correctes. En aquest cas es tornen totes les apostes als equips i, en penalització, el que ha creat la llista deixa un llegum que s’afegeix al pot comú de la següent ronda.

La partida s’acaba quan tots els equips han llegit les seves preguntes. Guanya qui tingui més llegums en aquell moment. 

Heads up!

Com podem jugar-lo: fent grups (barrejant grans i petits)

Un jugador es posa el mòbil al front i la resta al seu davant. A la pantalla apareixen noms diferents i els jugadors han de representar-ho perquè qui té el mòbil ho encerti o passsi.

El podeu trobar aquí per a iOS i aquí per a Android.

Tu gat menja caca

Com podem jugar-lo: individualment

Es necessita un plec de fulls de paper (dividiu un A4 en quatre parts), llapis i un grup de jugadors (entre 5 i 10). Cada jugador té un minut per pensar una bona frase i escriure-la en un dels papers.

Quan ha transcorregut aquest temps, cadascú li passa el full al seu company de la dreta. Es mira el que hi ha escrit, ho representa en un dibuix en un nou paper i posa aquest paper sobre l’anterior (de forma que només es veu el dibuix)

Cada jugador passa el plec de fulls al jugador de la dreta, que ha d’interpretar el dibuix amb una bona frase (i l’escriu en un nou full, que deixa sobre el plec)

La roda continua de forma que s’alterna que cada jugador escrigui una frase o faci un dibuix. Cal tenir en compte que quan algú fa un dibux ha d’amagar la frase que la representa.

Quan tots els plecs han passat per totes les mans, es niren tots i es riu una estona en veure la forma com ha anat degenerant el concepte original.

Com veureu es tracta d’un joc del telèfon amb un tunning de dibuix. Ideal per aquells que tenen ganes de riure però que ja han bufat prou espelmes i el del telèfon se’ls quedi un pèl ridícul.

Keep talking and nobody explodes

Com podem jugar-lo: tots junts

Un videojoc especial. Un jugador es troba davant una pantalla i la resta té un manual on s’explica com desactivar-lo. Qui mira la pantalla té al seu davant una maleta amb un explosiu i la resta ha de dir-li què ha de fer per desactivar-la. Només hi ha un problema, anem contra rellotge!

Preu: 14,99$ per mac i PC. Cal descarregar-se i imprimir-se el manual. Hi ha una versió en espanyol.