Compartir idees jugant

Diu Austin Kleon, autor del llibre Steal like an artist, que aprens cada cop que obres un procés i convides persones a afegir-se’n. Les idees que es compartixen són un dels motors del pensament creatiu, i no per les idees sinó pel fet de compartir-les.

Els jugadors en sabem bastant d’això de compartir. Quan juguem, les idees, les estratègies i els errors, s’analitzen al voltant d’una taula de joc o asseguts al mateix sofà intentant resoldre un repte amb el comandament a la mà.

Aprofitant que el mes d’agost és un moment ideal per jugar plegats amb la família, he fet una tria de bons jocs per compartir estones amb els que tenim més aprop. Per tal d’incrementar la mirada creativa dels jugadors, després de cada partida es pot fer un comentari de quines són les estratègies que han funcionat i quins són els errors que hem comès.

Molts cops aquesta forma de pensar es trasllada directament al món real, és a dir fora del cercle màgic que es crea mentre s’està jugant, i el joc esdevé una poderosa escola d’idees compartides.

 virus

Virus és un divertit joc de cartes creat per Domigo Cabrero, Carlos López i Santi Santisteban i editat per Tranjis Games. Cada jugador ha de construir un cos amb quatre òrgans sans i els altres faran tot el possible per impedir-ho. Les mecàniques són molt senzilles i per tant ràpidament els jugadors poden crear les seves estratègies i compartir-les.

Una de les crítiques que s’ha fet des del món educatiu als videojocs (i en aquest cas a les aplicacions mòbils) és que els jugadors estan centrats en el seu joc i no tenen cap interacció entre ells. Dual! (Android, IOS i Amazon, gratuïta amb un pagament opcional) és una aplicació on cal jugar obligatòriament amb dos dispositius mòbils. Hi ha diferents propostes de jocs i amb cadascuna funciona una estratègia diferent.

 Dual-1
 Illa prohibida

Com no tot és competir, és altament recomanable buscar propostes cooperatives. El mercat de jocs de taula encara no ha generat prou literatura sobre el tema. Sens dubte el seu millor actiu és en Matt Leacock, un autor de jocs que ha estat capaç de revolucionar el món del joc cooperatiu. Un dels seus millors jocs familiars és L’Illa prohibida, editada per Devir on els jugadors han de treballar plegats per salvar uns tresors d’una illa abans que s’enfonsi.

Times up! és un clàssic dels jocs en grup creat per Peter Sarrett i editat per Asmodee. En aquest cas els membres d’un mateix equip cooperen entre ells per tal de fer endevinar personatges. El joc es porta a terme en tres rondes: una parlant, una dient només una paraula i una tercera només amb gestos. A més de la força que té treballar plegats, és un joc que assegura riure una bona estona.

 Times up! family
 Heads up!

Un joc que té semblances amb Times up! és Heads up! un joc d’endevinar paraules o conceptes que fan els altres jugadors amb mímica. Un dels jugadors es col·loca el dispositiu mòbil al front de forma que no vegi la paraula que hi ha escrita i els altres li dicten amb gestos i sorolls. Mentre es juga el telèfon grava un vídeo dels jugadors que es pot veure després de la partida per acabar de gaudir de l’experiència.