Jocs d’animals a RAC1

Avui comencem la secció de jocs al Món d’estiu de RAC1. Cada setmana podrem obtenir un joc diferent. Avui? Fauna de Friedemann Friese i editat per Homo lúdicus. Si voleu podeu llegir la ressenya que vam fer sobre el joc o l’article de La Vanguardia.

Entre els oients que hi participen també sortejarem un exemplar del llibre Com construir les teves joguines.

Home, formiga i elefant és un joc d’animals indonesi. La mecànica és la mateixa que el pedra, paper i tisora però amb altres gestos:

  • el polze amunt simbolitza l’elefant,
  • l’índex és  l’home
  • i el dit xic la formiga.

L’ordre és el següent: l’elefant guanya l’home perquè és més fort, el mateix de l’home amb la formiga. La formiga guanya l’elefant perquè es puja per la seva trompa i el mossega fins que es torna boig.

En aquest vídeo us ho expliquen fil per randa.

El joc de la hiena el practiquen els baggara (un conjunt de pobles que habita a l’Àfrica central) i que es juga en un tauler en forma d’espiral amb unes 50 caselles. Sembla que el joc és l’evolució d’un joc, el Mehen, jugat a l’antic egipte cap el 2000 adC. Si aquest estiu algú hi va al Louvre hi podrà trobar un tauler.

Bàsicament es tracta de portar unes fitxes que són dones que van a buscar aigua al centre del tauler i que han de tornar a casa. Per fer-ho han d’evitar ser atrapades per una hiena. S’avança amb la tirada de tres daus de dues cares (podem usar tres monedes):

  • 1 cara es diu que s’ha fet taba i es torna a tirar,
  • 2 cares es mouen 2,
  • 3 cares es mouen 3 i es torna a tirar,
  • 3 creus es mouen 6 i es torna a tirar.

Per sortir al pou cal tenir 2 tabes i la hiena en necessita 2 per sortir i 10 per tornar del pou. Ah! I la hiena mou el doble de caselles cada cop i si cau on hi ha una dona se la menja. Si voleu fer-vos un a casa aquí teniu totes els instruccions.

Ah! Si voleu podeu escoltar el programa aquí

[audio:https://jocs.org/wp-content/uploads/2010/07/20100728-Jocs-danimals.mp3]