Díxit: dejà vu

Dins del món dels jocs de tauler hi ha moments en que passen coses i apareix un “movimiento en la fuerza” que ho trastoca tot. En els darrers mesos no he parat de sentir parlar de Dixit, un joc de taula familiar que ha rebut diversos premis (des del premi de Joc de l’any a França,  el Spiel des Jahres, el Juego del año en España o el Premio del público al Festival de juegos de Córdoba).

Aquest darrer any ha estat prou complicat i encara no havia tingut l’oportunitat de jugar-lo. Ahir vaig anar a l’Abacus i em vaig agenciar amb un i al vespre, vam fer algunes timbes a casa.

El mecanisme és prou senzill: un jugador escull una de les seves cartes (cadascuna és una il·lustració molt onírica) i explica una petita història o diu una frase o una paraula o un so; tota la resta mira entre les seves quina creu que podria representar-ho. Es barregen totes les cartes, es posen sobre la taula i tothom vota la carta que creu que jha usat qui ha explicat la historieta i es cobren punts en funció del que s’ha votat.

La primera sensació és que és un bon joc, que permet jugar a tota la família… però després ve un dejà vu lúdic: a això ja he jugat algun altre cop. Segur que no amb el mateix mecanisme, ni amb cartes tan boniques ni… però recorda al diccionari (un diccionari freudià, si vols) o al llocs comuns. La Mercè va dir: i jo em puc fer les meves cartes? Ai! I llavors es pot transformar en un nou joc: un mil cartes blanques amb traces de contes de fades o deixar-lo com un homemade). Prometo provar-ho i en parlem!

El vam desar amb la idea de tornar-hi. És un bon joc. Però sincerament, veient l’èxit de tot plegat m’esperava que em sorprengués una mica.