Els jocs de bales

Ostres!, les vuit del vespre i em truca un amic:

-Ricard, amb la mudança he trobat un munt de bales!! Què et sembla si aquest cap de setmana fem una partideta nocturna de bales?

-D I O X!! molt bé, compta amb mi.

Exactament, aquest dissabte tinc partida de bales…i es que aquest estiu, dóna per a molt. Clar que per estar en forma he estat unes hores recordant regles i fent exercicis amb els dits.

Us explicaré com jugava jo de petit amb els amics (mínim 2 jugadors):

1-Fer un forat al terra que anomenem guà.

2-Fer una línia a 5 metres (aprox.) del guà.

3-Per saber l’ordre dels jugadors, llencen cadascú la seva bala des del guà cap a la línia. La proximitat marcarà l’ordre (de més aprop a més llunyà).

4-Un cop amb l’ordre establert, comença el joc:

4.1-El jugador que comença llença la seva bala contra la del contrari una primera vegada i diu “primens” i continua tirant.

4.2-Si ha donat a la bala del contrari, torna a llençar i diu “segun” i continua tirant.

4.3-Si ha impactat la segona vegada, torna a llençar però aquesta vegada l’espai després de l’impacte ha de ser superior a la mida del peu del jugador que ha llençat i diu “pie cabe”.

4.4-Si el peu cap, el jugador torna a tirar per fer l’últim impacte necessari (dient “tute”) abans de poder llençar per ficar la bala al guà.

Si el jugador aconsegueix fer tot això abans que el contrincant, guanya les bales de tots els que estiguin jugant.

De ben segur que tots teniu una versió diferent de jugar a bales, fins i tot de jocs sense “guas”(com els exposats pel Jordi Roca i Font del CEIP Montmany del Figaró al Vallès Oriental). Ens l’expliqueu? Podreu trobar un recull de diferents jocs amb bales aquí, a més d’un recull de jocs amb materials reciclats ideat per Francesc Martin. Segur que aquest estiu podeu treure profit d’això i fer campionats…