L’idiota

L’idiota és un joc de cartes per 3, 4 o 5 jugadors ideal per una estoneta en una terrasseta, després de dinar i riure una bona estona. Per jugar-lo podeu usar una baralla de cartes de pòquer (que són 52 cartes, sense els comodins).

Es reparteixen nou cartes a cada jugador. Cadascun en deixa tres boca avall, tres boca amunt i tres a la mà (i que no les pugui veure cap altre).  La resta de cartes es deixa en una pila per anar robant. Abans de començar la partida cada jugador por canviar les cartes que té a la mà amb les que té boca amunt. Les cartes s’usen pel seu valor numèric, sense tenir en compte el seu coll. Hi ha dues cartes especials:

  • el dos és un comodí i es pot tirar sempre que es vulgui,
  • el deu és un comodí especial. Després de tirar-lo es retiren de la partida totes les cartes que hi ha al centre.

Es tria qui comença i tira una carta de les que té a la mà. El següent jugador ha de tirar una carta que tingui un número igual o superior a la que s’ha tirat. Si té vàries cartes d’un mateix número pot tirar-les totes juntes. Si no es pot tirar es roba una carta de la pila. Si la carta iguala o supera la darrera carta que hi ha a la taula el torn passa al següent jugador. Si no es queda amb totes les cartes que hi ha sobre la taula, passa el torn i el següent jugador tirarà una nova carta.

En el moment que sobre la taula hi ha seguides les quatre cartes del mateix número, es retiren del joc i es pot tornar a tirar segons la carta que ha quedat boca amunt al centre.

Quan algun jugador es queda sense cartes a les mans, jugarà amb les tres cartes que té boca amunt i tothom sabrà quines cartes té. Qui estigui en aquesta fase i no pugui tirar, agafarà una carta de la pila, si no pot tirar-la es quedarà amb totes les cartes i quan li toqui el torn de nou, tornarà a jugar amb les cartes que tingui a la mà.

En el moment en que algú ja no té cartes a la mà ni boca amunt, en el seu torn jugarà amb les que té boca avall. Per fer-ho girarà una de les tres cartes a l’atzar. Si no iguala o supera la del centre, es quedarà amb tota la pila (i tornarà a jugar amb les que té a la mà)

Guanya el primer que es queda sense cartes. La partida continua fins que només quedi un jugador, que s’apuntarà una I. Es juguen vàries rondes. Cada cop que algú perd s’afegeix una lletra fins que algú obté la paraula IDIOTA i és guardonat com el perdedor.

Nota idiota: per tal de tancar el cercle i fer una idiotada d’entrada, he traduït l’article que va sortir publicat a l’ES de La Vanguardia. Si voleu llegir l’original mireu ací. Ah! I la imatge correspon a la il·lustració que va fer la Luisa Vera.