Jocs tradicionals d’Extremadura

Fa uns mesos vam publicar un parell d’entrades a recopilatoris de jocs tradicionals (els de Vilanova i els de Madrid). Avui hem dedicat l’estona a buscar propostes de jocs tradicionals d’Extremadura.

Si voleu podeu dedicar una estona a revisar aquest wiki amb un munt de propostes. Com podeu veure estan endreçats alfabèticament perquè els pugueu trobar fàcilment. Fa uns anys que a l’arxiu del meu ordinador hi ha un document sobre jocs infantils d’Extremadura. El seu autor és Marciano Curiel Merchán investigador sobre el folklore extremeny.

També podeu dedicar una estona a aquest document sobre la tradició oral coordinada on hi ha un capítol dedicat als jocs tradicionals. O, per últim, tenim aquest número de la revista de Baños de Montemayor a Cáceres sota el nom de Juegos tradicionales de Antaño.

La imatge correspon al joc de la chueca. Quan els espanyols van arribar a Amèrica es van trobar que els mapuches jugaven al palín, un joc molt semblant. Evidentment la mentalitat dels conqueridors va ser imposar la seva i canviar-li el nom per un joc tradicional d’Extremadura que ells coneixien, la chueca.