Matha kisana

Aquest senzill joc de rapidesa i destresa motriu tradicional de Rwanda es practica usant llavors o fruits secs. L’hem trobat descrit a Juegos Multiculturales d’en Josep Maria Mora i en Jaume Bantulà, un llibre ple de propostes de jocs motors d’arreu del món. Si voleu podeu fer-li una ullada a l’índex o a alguns fragments al google books.

Hi poden participar entre dos i vuit jugadors.

Preparació

Es fa un forat al terra. Es deixen dins del forat un grapat de fruits secs.

S’escull un jugador que seu donant l’esquena al forat. Al seu darrere, a uns vint metres de distància, es col·loca tota la resta de jugadors.

Desenvolupament

Quan el jugador que para indica l’inici de la partida, i ho fa llançant un dels fruits a l’aire,  un dels jugadors surt a tocar-li l’esquena. Mentrestant el jugador que para intentarà agafar el màxim de fruits, un per un i amb una sola mà.

Així que el jugador que ha sortit corrents li ha tocat l’esquena, es compten quants fruits ha agafat el que para. Si n’ha agafat menys que els que queden sense agafar continua parant. En cas contrari para el jugador que ha sortit corrents.