Fistball

L’altre dia vaig anar a  un curs i vag descobrir una paraula nova: Fistball.

Una paraula que segons van dir era un esport… jo no l’havia sentit mai. La curiositat m’ha empès a buscar una mica de què va, i aquí us en faig 5 cèntims!

Per als més impacients, i com que una imatge a vegades val més que mil paraules, en aquest vídeo es veu quina és la dinàmica del joc:

Tot i això, per si en voleu saber una mica més, aquí us faig un resum dels trets generals del reglament:

El Fistball és un joc d’equip. Es juga en un camp, dividit al mig per una línia i una xarxa (d’uns 2 m. d’alçada ), on es col·loquen, cadascú a la seva meitat, dos equips de cinc jugadors.

L’objectiu de cada equip és colpejar la pilota per sobre la xarxa i que l’equip contrari no pugui rematar o al menys li sigui difícil retornar-la. El joc es prolonga fins que un equip comet una falta o el mateix joc s’interromp. Cada falta d’un equip, puntua en l’equip contrari com a pilota bona; i reinicia el servei l’equip que l’ha comès.

El guanyador del joc és l’equip que:
– En el joc per sets, n’ha guanyat tres d’un màxim de 5 sets. Un set es guanya quan un equip ha obtingut 11 pilotes bones, amb una diferència com a mínim de 2 (en cas contrari es continua jugant fins obtenir aquesta diferència de dues pilotes bones fins a un màxim de 15 pilotes bones assolides per un equip).
– En el joc per temps, ha obtingut la majoria de las pilotes bones.

Es considera falta: tocar la xarxa o els pals (un jugador o la pilota), que la pilota caigui fora del camp, que no es segueixi el reglament de colpeig de la pilota.

La pilota cal colpejar-la una vegada amb el  puny, la mà oberta o amb el braç ( no pot ser empesa), i a cada camp la pilota pot:

– Només colpejar-se una vegada per un mateix jugador
– Només colpejar-se tres vegades en total (per diferents jugadors). Si dos jugadors de l’equip toquen o colpegen simultàniament la pilota, es comptabilitza com a dos cops.
– Tocar a terra només una vegada abans de cada cop o passada

El servei es realitza des de dins del camp, i pot realitzar-se corrent, saltant, parat o caminant.

A Catalunya, podeu trobar  l’Associació Fistball Catalunya al web  www.fistball.cat.

Allà hi podreu consultar el reglament, fotografies, clubs, enllaços,…

I si voleu veure imatges del que passa arreu del món, aquí teniu un tast del Campionat del món a Brasil: