Jocs a l’aire lliure a Laos

A jocs.org de tant en tant passen coses especials. La Marcela Bogdanov està dedicant uns mesos a viatjar per diferents països asiàtics. I l’altre dia (bé, ja fa uns dies) va escriure una entrada al seu bloc dedicada als jocs infantils a Laos (i ja posats a que el visiteu, no deixeu de fer una mirada als seus jocs online). Li vaig demanar si podia traduir-la al català i posar-la a la web (és a dir que ja tenim corresponsal a Àsia).

Però per completar la seva mirada, vaig recordar un article molt interessant sobre els jocs tradicionals a Laos. Així que vaig remenar pel meu ordinador i pel despatx però només tenia una còpia a la meva biblioteca. Al final el vaig trobar escanejat a una plana web. L’he capturat i us el deixo aquí. És un document molt interessant nomenat El niño y el juego, planteamientos teóricos y aplicaciones pedagógicas y editat per la Unesco.

Així que posats en situació, gaudiu l’explicació de la Marcela i intenteu imaginar (i reproduir) els jocs que ella va veure a Laos. Les fotos de l’article segur que us ajudaran:

A ciutats i pobles, a les muntanyes i a la vora del riu, nens, joves, adults i ancians s’entretenen i gaudeixen de la vida a l’aire lliure amb els jocs més populars del país.

Gomes polivalents per als més petits

Lliga una petita goma elàstica -o més conegudes com a “gomes de pollastre”- a una altra i el resultat serà una llarga corda elàstica que servirà per saltar a corda o per fer inimaginables jocs d’agilitat amb les cames i tot el cos.

Una altra opció és utilitzar-les per fer competicions de punteria fent volar les gomes gràcies a la seva elasticitat i utilitzant de “tiradors” o propulsor la pròpia mà.

Bales i petanca: dos clàssics

Els més petits s’entrenen amb bales per al que posteriorment és l’esport més practicat pels adults i gent gran: la petanca. És tan popular al sud-est asiàtic que la petanca és un dels jocs esportius en competició durant els SEA Games (Southeast Asian Games), un esdeveniment cinqueanal comparable amb unes olimpíades regionals.

Sepak Takraw

Corre el rumor que entre els nois adolescents i adults més joves ningú somnia a Laos amb ser Maradona o Messi, sinó que tots volen ser jugadors estrelles de l’esport en equip més practicat en el país: el Sepak Takraw. Allà on hi hagi una pista, una xarxa col.locada a 1 m. d’alçada i 2 equips de 3 jugadors, hi haurà una pilota feta amb bambú volant d’un camp a un altre, despertant una infinitat de meravelloses piruetes que els afanys esportistes realitzen per colpejar la pilota abans que toqui el terra i fer-la volar al camp contrari. Seguint regles semblants al voleibol, el Sepak Takraw es juga exclusivament amb els peus.