Postales gamifimaster (2) – Les Ponts de Walferdange

Versió en català

Aquest estiu hem demanat als nostres graduats del #gamifimàster que ens expliquin una experiència de gamificació o joc aplicat a l’aprenentatge. Acabem de rebre una postal del Jordi:

Hola sóc en Jordi i participo a Ludus una Escola Democràtica de Luxemburg a Walferdange. T’escric per explicar-te una experiència lúdica que vam portar a terme fa pocs mesos i que potser et resulta interessant. 

Al costat de l’escola travessa  un dels rius més importants de Luxemburg. L’any passat van patir les inundacions que van afectar l’oest d’Alemanya i vaig pensar en fer un taller vinculant l’arquitectura i el riu (aprofitant que sóc arquitecte). El resultat es diu “Les Ponts de Walferdange.” i està pensat per a un grup de 12 nois i noies entre 5 i 11 anys. 

Tot comença quan descobrim que hi ha un tresor amagat  a un dels ponts de la ciutat. I és clar, tenim un mapa del tresor amb un seguit de pistes… però veiem que ens falta informació. Per trobar aquesta informació necessitem buscar a diferents llibres, guies de la ciutat i a la web de l’ajuntament. Un cop feta la primera anàlisi del que hem obtingut, veiem que no en tenim prou. Cal anar-los a veure, analitzar-los i mesurar-los. 

El primer que cal fer es localitzar el 4 ponts que travessen el riu Alzette al seu pas per Walferdange, situar-los al mapa, i traçar la ruta òptima per a poder aconseguir tota informació necessària i desxifrar la ubicació del tresor… Preparem una excursió per la ciutat. Els infants manen: preparen tot el material de recerca necessari per l’excursió, cintes mètriques, càmeres fotogràfiques, mapes, paper i llapis, regles, etc. 

Passem el dia per la ciutat analitzant, estudiant, mesurant, dibuixant i fotografiant cada pont. I així  aconseguim un munt d’informació necessària per desxifrar la ubicació exacta del tresor. (el nom, la tipologia, l’antiguitat, la llargada, l’amplada, el material, el numero de pilars, tirants o columnes). Amb tota aquesta informació al final del dia tenim l’adreça d’una plana web i un codi. 

El resultat és un geocaching amb unes coordenades i una pista. Ja ho tenim tot a punt per anar a cercar el tresor! Una de les noies el troba i el comparteix amb tota la resta! No només hem trobat el que buscàvem, sinó que hem après un munt de coses sobre els ponts de la ciutat. 

Ja ho sabeu, el proper cop que mireu un pont o un edifici emblemàtic del lloc on viviu, penseu que pot ser el germen d’una experiència lúdica! 

Jordi Piquero Benages

Aquesta experiència té una mica de tot: un geocaching com a esquer, però una experiència d’aprenentatge completa on tot comença com una recerca que sembla que es podria fer per Internet, però acaba fent que hagin de sortir, fer-se prenuntes, mesurar, esmolar la mirada arquitectònica i trobar respostes rellevants.

El #gamifimaster es el Màster en joc gamificació i tecnologia aplicats a l’educació d’Enti – UB

Pots llegir tots els articles sobre #postalesgamifimaster aquí i sobre #vacacionesgamifimaster aquí

Versión en español

Este verano hemos pedido a nuestros graduados del #gamifimaster que nos expliquen una experiencia de gamificación o juego aplicado al aprendizaje. Acabamos de recibir una postal de Jordi:

Hola soy Jordi y participo en Ludus una Escuela Democrática de Luxemburgo en Walferdange. Te escribo para contarte una experiencia lúdica que llevamos a cabo hace pocos meses y que quizá te resulte interesante.

Al lado de la escuela atraviesa uno de los ríos más importantes de Luxemburgo. El año pasado sufrieron las inundaciones que afectaron al oeste de Alemania y pensé en realizar un taller vinculando la arquitectura y el río (aprovechando que soy arquitecto). El resultado se llama “Las Puentes de Walferdange.” y está pensado para un grupo de 12 chicos y chicas de entre 5 y 11 años.

Todo comienza cuando descubrimos que hay un tesoro escondido en uno de los puentes de la ciudad. Y claro, tenemos un mapa del tesoro con una serie de pistas… pero vemos que nos falta información. Para encontrar esta información necesitamos buscar en diferentes libros, guías de la ciudad y en la web del ayuntamiento. Una vez realizado el primer análisis de lo que hemos obtenido vemos que no tenemos suficiente. Hay que ir a verlos, analizarlos y medirlos.

Lo primero que hay que hacer es localizar los 4 puentes que atraviesan el río Alzette a su paso por Walferdange, situarlos en el mapa, y trazar la ruta óptima para poder conseguir toda información necesaria y descifrar la ubicación del tesoro… Preparamos una excursión por la ciudad. Los niños mandan: preparan todo el material de investigación necesario para la excursión, cintas métricas, cámaras fotográficas, mapas, papel y lápices, reglas, etc.

Pasamos el día por la ciudad analizando, estudiando, midiendo, dibujando y fotografiando cada puente. Y así conseguimos un montón de información necesaria para descifrar la ubicación exacta del tesoro. (el nombre, la tipología, la antigüedad, la longitud, el ancho, el material, el número de pilares, tirantes o columnas). Con toda esta información al final del día tenemos la dirección de una página web y un código.

El resultado es un geocaching con unas coordenadas y una pista. ¡Ya lo tenemos todo listo para ir a buscar el tesoro! ¡Una de las chicas lo encuentra y lo comparte con todo lo demás! No sólo hemos encontrado lo que buscábamos, sino que hemos aprendido un montón de cosas sobre los puentes de la ciudad.

Ya lo sabéis, la próxima vez que mire un puente o un edificio emblemático del lugar donde vivís, pensad que puede ser el germen de una experiencia lúdica!

Jordi Piquero Benages

Esta experiencia tiene un poco de todo: un geocaching como señuelo, pero una experiencia de aprendizaje completa donde todo comienza como una búsqueda que parece que podría hacerse por Internet, pero acaba haciendo que tengan que salir, hacerse prenuntes, medir , afilar la mirada arquitectónica y encontrar respuestas relevantes.

El #gamifimaster es el Máster en juego, gamificación y tecnología aplicados a la educación de Enti – UB

Puedes leer todos los artículos sobre #postalesgamifimaster aquí y sobre #vacacionesgamifimaster aquí