Perdut davant un prestatge ple de jocs

Aquest article ha estat publicat al darrer Abacus Info.

Deixeu-me que us expliqui una experiència. L’altre dia vaig anar a l’Abacus d’Urquinaona per buscar un regal per la meva neboda i un llibre que tenia apuntat des de feia dies i vaig notar un cant de sirena que em venia d’un prestatge. Era un joc de cartes del què havia sentit parlar, encara que no sabia si seria un joc del meu interès. És que darrerament, no sé si us passa, cada cop que miro un prestatge de jocs de taula trobo que hi ha molts títols que em resulten interessants.

Amb els llibres em passa el mateix. Si entro a una llibreria sense haver-ho previst, m’agafa un vertigen terrible perquè hi ha molts títols que em criden l’atenció. Però el problema és que per decidir-me no hi ha prou amb el nom de l’’editorial o amb la ressenya de la contraportada, ja que el volum de llibres publicats és tan gran que es necessita un bon filtre per tal d’assegurar que el llibre que adquireixo s’adigui als meus interessos.

Així que m’he elaborat una estratègia estranya: faig fotos dels llibres que em semblen rellevants i després, a casa, busco informació sobre aquests títols. I si em semblen bé, dosifico la seva compra.

 

Amb els jocs de tauler està passant una mica el mateix que amb els llibres: es publica molt i no sempre amb la qualitat desitjada. Així que davant de tot aquest allau de jocs de tota mena cal seguir un pla concret per saber si s’està fent una bona compra.

En aquest cas també tinc una estratègia: busco prescriptors interessants, que expliquin la mecànica i perquè em pugui fer una idea de si m’agradarà o no. I amb tota aquesta informació recollida em faig una idea de com funciona el joc. Si em permeteu, un faré una llista dels meus prescriptors de capçalera, a veure si us poden servir d’alguna cosa.

Un dels primers llocs que visito és el bloc d’en José Carlos de Diego Guerrero, conegut en el món dels jocs de taula com a Wkr. Al seu bloc fa ressenyes molt acurades i explica amb tot detall què en pensa dels jocs que prova.

El mateix José Carlos és al darrere de La BSK, una comunitat de jugadors de jocs de taula a nivell de l’Estat. Aquest web és una font inesgotable d’informació ja que totes les entrades estan fetes gràcies a la intel·ligència col·lectiva de jugadors de tot tipus.

Un cas curiós és Jugando en pareja i Gaming with my suegra dos blocs tematitzats. Els primer està dedicat a bons jocs per a dos jugadors, el segon a jocs fàcils, d’aquells que jugaries amb la sogra. Tots els jocs estan explicats des de la seva perspectiva i pròpia visió. Ara, aneu amb compte, si comenceu a llegir-los potser acabareu amb una llista de demandes molt llarga!

Si sou dels que us agrada estar informats de les novetats (en aquest sentit jo ho sóc molt poc) us recomano dos bones idees que es produeixen al nostre país. La primera és Reservoir jocs, un podcast per escoltar allà on es vagi bé realitzat per Miquel Jornet, un dinamitzador cultural que porta els jocs com a eina de treball. El segon són las videoressenyes elaborades per Stephane Cittadino a 5 minutos por juego. Tal i com diu el nom, dedica 5 minuts per explicar la mecànica del joc.

 

Potser amb aquests enllaços no en teniu prou, aprofiteu-los per estirar del fil. A partir de cada web trobareu altres molt interessants. Segur que en poc temps us fareu la vostra llista de webs imprescindibles per aprendre de jocs.

Ah! abans d’acabar deixeu-me que enllesteixi la història dels cants de sirena del principi. No volia esperar gaire a prendre una decisió. El joc em semblava molt interessant per la timba de la setmana següent. Així que vaig treure el mòbil de la butxaca i vaig deixar que el senyor Google fes la resta i em portés a buscar un consultor interessant. Dues lectures a la ressenya i el joc va acabar al cistell.

A casa vaig fer una lectura de les instruccions i vaig buscar una bona videoressenya per acabar d’aclarir dubtes. Com a can 5 minutos por juego no la tenien vaig buscar la de Jugando con Ketty, una col·lecció de vídeos fets per una apassionada pels jocs de taula on explica pas a pas la mecànica del joc, com si llegís les instruccions,.

La propera vegada que us trobeu davant un prestatge ple de jocs, no tingueu por: feu llista i consulteu els prescriptors. Segur que l’encertareu!