Gats i Ratolins

Avui us parlaré d’un joc que vaig fer amb alguns amics de l’esplai Sant Isidor. El vam anomenar Gats i Ratolins, però s’accepten altres propostes. El vam jugar de nit en un camp de futbol, però també funcionaria en un bosc petit. Hi poden participar entre 40 i 80 jugadors.

  1. Es fan 4 equips de perseguidors amb el mateix nombre de membres i a cada equip se li assigna un color. A cada jugador se li donen dues vides (petits trossos de cartolina negra perquè no coincideixi amb cap color de grup).
  2. Es forma un altre grup de nou jugadors, són els perseguits (en el nostre cas els cinc que vam organitzar el joc i quatre monitors). Cadascun porta 15 paperets del mateix color (un per cadascun dels colors dels equips dels perseguidors). El que fa 9 va sol i no porta papers de colors sinó vides. És l’home de les vides i s’amaga.
  3. Quan comença el joc, tots els nens han de buscar les persones del grup dels perseguits i enxampar-les. Qui agafi un dels perseguits ha de dir el color que busca. Si el perseguit el té, l’hi dona, si no, el nen perd una vida. Quan algú es queda sense vides, ha de buscar  l’home de les vides, i li’n donarà dues.
  4. Per complicar-ho, els jugadors del grup de perseguits es poden canviar els colors o canviar-se amb l’home de les vides. L’home de les vides també pot canviar d’amagatall al llarg de la partida.
  5. El joc acaba en el moment en què un equip ha aconseguit totes les paperetes del seu color.

Aquest és el que vam fer nosaltres, però es poden fer diferents versions.