Pescar al peix

Mirat entre els llibres que tenim a Jocs al Segon he trobat “El juego y los alumnos con discapacidad”. La particularitat d’aquest llibre és que per cada proposta de joc que fa presenta adaptacions a les diferents necessitats de jugadors amb discapacitats (ja siguin físiques, psíquiques o sensorials).

El llibre, amb autoria de la  Merche Ríos, l’Antonio Blanco, Tate Bonany i Neus Carol del que ja porten més de 5 edicions, està editat per Paidotribo i el trobareu fàcilment a les llibreries.

He buscat un joc que m’agradés, i us l’explico.

Situació inicial:

Tot el grup situat al centre de l’espai, reunit.

Desenvolupament:

La mare del joc determina el rol de peix a un jugador del grup cridant el seu nom. Quan el “peix” el sent, ha de fugir de la resta de jugadors que intentaran pescar-lo. Per fer-ho, han d’aconseguir encerclar-lo. No poden agafar-se de les mans, han de tancar el cercle tocant-se cos amb cos. El peix pot fugir per qualsevol dels forats que hi hagi a la xarxa, però no pot trencar la barrera ni passar per sota les cames. Quan el pesquen, crida el nom d’un altre jugador que passarà a ser el nou peix.

Adaptacions proposades:

Les adaptacions que proposen són (us les comento breument):

– Per a discapacitats físics: per aquells que triguin a fer el desplaçament esperar-lo abans d’anomenar el següent peix. Si és el “peix” se li donarà uns segons d’avantatge que comptaran en veu alta la resta de jugadors. També es podria canviar el tipus de desplaçament o afegir refugis on pugui salvar-se.

– Per a discapacitats visuals: es farà el joc amb una parella o amb algun element que ajudi a diferenciar al peix més clarament (un pitrall o una samarreta de color cridaner embolicat al coll del “peix”)

– Per discapacitats psíquics (en cas que calgui adaptar-ho) es pot jugar agafat de la mà d’un company