Cub Soma

Hola! Avui vull probar de solucionar un problema que vaig viure el cap de setmana passat. El fet és que tinc un amic que té un cub Soma de colors molt macos a l’entrada de cassa seva (gran element de decoració) i va rebre la nostra visita. Una amiga molt estimada, pensant que era el típic cub de RubiK el va agafar i el va fer girar. Evidentment es va quedar amb una gran part de peces a la ma…I aquí és on va començar la seva particular odissea…doncs l’havia de tornar a muntar…

Cal dir que el Cub de Soma té una edad considerable: 74 anys i molts el consideren la solució 3D del tangram, doncs també consta de 7 peces però en comptes de l’objectiu d’haver de fer un quadrat en 2D, s’ha de fer un cub 3D.

Les peces que el formen són 6 tetracubs (formació geomètrica de 4 cubs units) i 1 triòmin (format l’unió de 3 cubs). En aquest enllaç veureu les seves peces i moltes formes per crear en quant us feu amb un.

El seu creador va ser una d’aquelles persones de les que fa servir el cervell a totes hores. Es deia Piet Hein, un danès que va arribar a treballar amb Albert Einstein, i que les seves aportacions matemàtiques i literàries van ser de rellevància per la seva època.

Al final, la nostra amiga va aconseguir tornar a fer el Cub Soma (per cert, Soma és el nom d’una droga que apareixia a la novel·la Un mundo feliz d’Aldous Huxley (1931) i que deien que tenia les avantatges del cristianisme i l’alcohol, però no els seus efectes secundaris.

Podeu fer un vosaltres mateixos amb paper. Realment no és que sigui gaire complicat i és un element genial i repeteixo: genial per fer i regalar. Aquí podeu veure molts resultats de cubs de Soma de paper. Només heu de fer els 27 cubs que el formen i després enganxar els que calen per cada peça.

La nostra amiga va fer el Cub de Soma així: