El joc de rol, senzill com el SAM

Molt bones!! ja teniu clar que és un joc de rol? Durant molt i molt de temps vaig haver d’aguantar els comentaris perversos de part dels meus pares al respecte, però es que aprop de la ignorància, hi ha poc a fer (o molt).

El cas és que recordo els meus inicis als jocs de rol i vull parlar-vos una mica més sobre ells, doncs són eines realment bones per l’estimulació de la imaginació i em van servir per viure grans moments amb grans amics en grans aventures.

Als jocs de rol, com la paraula indica, els jugadors adopten el rol d’un personatge que se’ls assigna per mitjà d’uns papers on hi ha les característiques d’aquest. N’hi ha de molts tipus i temàtiques, alguns basats en el món real i d’altres en un món completament inventat, en una edat passada o en un futur llunyà.

De la mateixa manera, de sistemes de joc hi ha moltíssims. Entenem per sistema de joc a la mecànica que s’utilitza per dur a terme les accions. Hi ha que es basen només en la narració, d’altres amb figures, o fins i tot amb l’actuació (rol en viu). Però si hem de parlar del sistema que s’utilitza generalment als jocs de rol, parlarem de les tirades de daus. Els daus i la probabilitat són els mecanismes que més es fan servir per jugar a rol i representar les accions que es volen fer.

Sembla una mica difícil d’entendre, però el que vull que entengueu és que per córrer, saltar, disparar un arc o el que sigui, en un joc de rol, es fa per mitjà de tirades de daus i que aquesta superi un número que bé donat per les característiques del personatge.

Tan senzill com això. No cal aixecar-se, sortir al carrer, agafar un cavall i anar a un castell. Simplement dins del nostre cap imaginem aquestes situacions i depenent del resultat de les nostres tirades de daus, els fets passaran d’una manera o d’una altra.

Per portar a terme tot aquest joc, a més dels jugadors hi ha un personatge anomenat “màster”. És aquest l’encarregat de situar als personatges dins d’una sèrie de situacions i l’ordre de com solucionar-les. Diguem que és el director i arbitre del joc.

Vull animar-vos a tots i totes que proveu a fer alguna partida de rol als vostres amics. Per fer-ho, us vull parlar del SAM, un sistema super senzill per fer partides de rol on només es fan servir daus de sis cares. El trobareu aquí. És una eina que us anirà perfecte per entendre el més bàsic dels jocs de rol i us animarà, potser, a descobrir nous jocs, nous sistemes o, fins i tot, crear-hi els vostres.