El bloc

ArtesaEl bloc és un joc tradicional practicat a Artesa de Lleida.

Material: Un guix per marcar al terra.
Edat:
A partir de 8 anys.
Nombre de participants: Més de 6.
Disposició inicial: Un jugador para i dibuixa el seu cau amb un quadre al terra. Normalment aquest cau es dibuixa al costat d’una paret. La resta de jugadors es distribueix lliurement per l’espai.

Desenvolupament:

Aquest joc es desenvolupa en tres fases:

1. Només para un. El jugador que para junta les mans i creua els dits. Corrent d’aquesta manera ha de sortir del seu cau i intentar tocar qualsevol altre jugador. Si durant la persecució separa les mans, ha de tornar ràpidament cap al cau ja que la resta el persegueix donant-li cops al cul. Quan toca un altre jugador, tots dos han de tornar corrents cap al cau, perquè tothom els persegueix per picar-los el cul.

Llavors ja paren els dos.

2. Quan paren tots dos. Un dels jugadors es queda al cau amb un peu dins intentant tocar algú que passi a prop del cau. L’altre jugador surt a perseguir com en la primera fase. La resta de jugadors intentaran picar el cul del qui persegueix amb les mateixes normes de la primera fase.

3. Paren tres o més. Dos surten a caçar agafats de les mans fent cadena. Si la cadena es trenca tota la resta els persegueix per picar-los el cul. La resta dels qui paren es queden al cau fent també una cadena de manera que un extrem sempre tingui un peu al cau. Aquesta cadena també pot caçar. El jugador que no l’hagin agafat haurà de refugiar-se al cau perquè tothom el persegueix per picar-li el cul. Serà el proper que pararà.

Nota: extret d’una fitxa que vaig escriure per la revista Estris fa uns quants anys. Ah! I la imatge mostra la portada del llibre on he extret el joc. Per cert, un llibre molt recomanable.