Daus que fan música

joc de daus de MozartJugar és un concepte molt ampli. I un petit objecte com un parell de daus pot servir per passar una vetllada llarga jugant a qualsevol cosa o, davant un instrument musical creant algun dels milers de combinacions que permet el joc de daus de Mozart.

Mozart, el cèlebre compositor Austríac, va crear una obra feta amb molts compassos independents. A cada compàs li va assignar un número i una posició determinada a la partitura (és a dir que el primer compàs de la partitura pot estar ocupat per onze, les combinacions diferents de dos daus, compassos diferents; hi ha onze compassos que poden donar el segon compàs; i així fins arribar al setzè compàs de la partitura.

Per fer-se una idea podeu escoltar dues d’aquestes propostes musicals, generades amb un programa informàtic:

[audio:https://jocs.org/wp-content/uploads/2009/08/5.mp3]

[audio:https://jocs.org/wp-content/uploads/2009/08/6.mp3]

Si voleu podeu ampliar informació en aquest article aparegut al suplement Estilos de Vida de La Vanguardia, en aquest interessant web del departament de probabilitat i estadística de la UNAM de Mèxic, o aquest altre que permet la generació de MIDI, o veure aquests tres vídeos: un amb una entrevista a un director d’orquestra, un amb una interpretació i una explicació tècnica.