L’encenedor

joc-de-lencenedorHi poden jugar entre 3 i 6 persones. Es necessita una, o dues, baralles de cartes (pot ser espanyola, catalana o de póker), i un encenedor. Es reparteixen  totes les cartes que els jugadors col·loquen boca avall formant una pila.

Es juga per torns. En el seu torn cada jugador gira la carta que té a la part superior del piló i la deixa de forma que tothom la pugui veure. Les cartes es giren molt ràpidament i de cara a la resta de jugadors. D’aquesta forma no la veurà abans qui l’ha girada que la resta.

En el moment que hi ha simultàniament dues cartes boca amunt que tenen el mateix número, els jugadors que les han girades han de ser molt ràpids i intentar agafar l’encenedor. Qui l’agafa abans que l’altre li dóna tot el piló de cartes que ja ha girat i les incorpora al seu piló de cartes per jugar.

Si algú s’equivoca res cinc cartes de la resta de jugadors

Guanya la primera persona que es queda sense cartes.

Variants. Es pot fer que altres cartes facin accions diferents. Per exemple, si surt un 12 tothom ha de ser molt ràpid intentant agafar l’encenedor, un 1 fa que tothom giri la seva carta superior alhora, etc.

Nota: hi ha un grup al facebook de persones que es declaren la seva admiració per aquest joc.