Caixa negra

black-boxCaixa negra és un joc de tauler i enginy creat per Eric Solomon. La dinàmica és molt senzilla: hi ha un jugador que amaga una sèrie d’àtoms a l’interior d’una caixa negra i un altre que ha de descobrir on són. Per fer-ho llança rajos des de qualsevol dels costats.

Els rajos poden comportar-se davant dels àtoms de tres formes diferents (les imatges estan tretes de la plana de la wikipedia):

  • Quan xoca amb un àtom és absorbit directament i el jugador que coneix la ubicació dels àtoms li indica que no surt per cap lloc.

blackboxsample2

  • Quan un raig passa per una casella veïna en diagonal a una ocupada per un àtom es desvia 90 º.

blackboxsample3

  • El tercer comportament és la reflexió, torna per on ha vingut, i es produeix quan un àtom està en una casella de l’extrem del tauler i un llamp passa pel seu costat, o quan hi ha dos àtoms junts separats per una casella, el gir s’anul i provoca que el raig desfaci el camí.

blackboxsample4

blackboxsample5

I en tota la resta de casos els rajos no sofreixen cap transformació i surten pel costat oposat.

El cercador d’àtoms va llançant llamps i quan creu que sap on estan ubicats tots, revela la seva posició a l’altre jugador. Es puntua en funció dels raigs usats: cada entrada i sortida compta com a 1 punt (és a dir que una desviació suma 2 punts però una reflexió o una absorció només suma 1), cada ubicació incorrecta dels àtoms compta 5 punts. Després es canvien els papers. Guanya qui hagi aconseguit el seu objectiu amb menys punts.

Per tal d’entrenar-vos podeu fer una partida amb aquesta aplicació en flash.

I després, si voleu, podeu intentar jugar-lo amb paper i llapis.