Taller de jocs a l’IES Priorat

A inicis del passat mes d’abril, vaig tenir el gust de realitzar un taller de jocs a l’IES Priorat de Falset, un taller adreçat a alumnes de 3r i 4t d’ESO on l’objectJugant al 7 i migiu que es plantejava d’entrada era ensenyar “Com ser el rei de la festa”.

Degut a l’horari del centre el taller es va dividir en 4 franges i així mateix jo el vaig dividir en 4 continguts: enigmes, jocs de tauler, jocs amb una baralla de cartes i una piràmide recreativa tradicional. Així doncs, a base de mesclar aquests 4 continguts ens vam endinsar durant 2 dies en el magnífic món dels jocs.

Aquesta va ser la meva primera experiència com a creador i dinamitzador, d’un taller de jocs i us faig aquestes línies per poder relatar-vos breument els bons moments i algun que altre joc que vam realitzar durant el mateix.

D’entrada voldria comentar-vos que vaig trobar-me de totes les tipologies d’alumne possibles, des dels que venien al taller completament obligats, passant pels que tant els feia estar a classe com estar al pati i arribant els que decididament volien aprendre quelcom tot jugant, cal dir al seu favor que la majoria pertanyien a aquest grup final.

Durant el transcurs dels dos dies els alumnes cada cop mostraven més interès pels jocs, tant pels enigmes lingüístics, com pels jocs de taula o de cartes.

Una de les sorpreses que hem vaig endur, es el poc acostumats que estaven els alumnes a relacionar-se jugant. Jo recordo tota la meva etapa de primària i secundària amb molt bones estones jugant amb els companys (i no amb la PSP precisament). De tots els jocs plantejats, van ser ben pocs els que ells coneixien amb anterioritat, quasi totes les propostes que els vaig fer eren noves per ells, fet que va propiciar la motivació per aprendre nous jocs, ja fos en qualsevol dels continguts: enigmes, jocs de cartes (solitaris, per parelles, en grup), jocs de taula, etc.

Així doncs, a base de diverses proves d’esforç mental i d’altres més lúdiques sobre jocs de taula i jocs tradicionals els alumnes van sortir del taller amb un bon recull de jocs (ja que, se’ls va entregar un dossier amb tots els jocs duts a terme) per realitzar tant a casa amb la família, com amb els amics, o de viatge, o a qualsevol lloc. Crec que aquesta va ser la clau jugar, jugar i jugar.

Aprofito l’avinentesa i us proposo un enigma i un joc ben senzills, però molt efectius.

El presoner que s’escapa

Per celebrar el seu 25è aniversari com a major mandatari de la ciutat, l’alcalde del poble informa que deixarà sortir a un presoner de la presó del municipi. Escollirà a un home i li diuen que quedarà lliure si de dins d’un barret amb 2 boles, una de blanca i una de negra ell aconsegueix treure la bola blanca. El presoner s’assabenta que l’alcalde posarà dues boles negres dins el barret. Al dia següent fan el joc davant de tot el poble.

El presoner treu una de les dues boles i queda en llibertat. Com ha aconseguit quedar lliure el presoner si les dues boles de dins del barret eren negres?

La Solució

Llançament de cartes a un barret

La prova que més èxit va tenir de la piràmide recreativa que vam dur a terme va ser la de llançar cartes dins un barret. Els alumnes situats darrera una línia marcada prèviament, llencen alternativament cartes amb la fi d’encertar-les a dins un barret. Qui més n’encerta en un temps determinat, guanya la partida.

Si voleu provar la versió on-line del joc proposat mireu-vos aquest enllaç.

Per poder visualitzar totes les fotos que es van fer durant el taller cliqueu aquí.