El joc del cuc

El joc del cuc el vaig aprendre fa uns quants anys, fa més de deu, de la mà de Gerard Agustin, que llavors era cap de l’àmbit de jocs de la Fundació Pere Tarrés. Des de llavors l’he anat usant com a una bona forma d’iniciar un treball amb un grup o com a dinàmica de presentació.

La gràcia del joc rau en la gràcia del dinamitzador. Els moviments i el to de veu marquen totalment la dinàmica del joc. Així que un cop l’hagis llegit, fes la prova tot sol en el lavabo de casa (per si algú no et veu) i trobaràs els teus propis gestos i l’entonació adequada.
Funcionament

Tots els jugadors es disposen en rotllana. L’animador del joc diu en veu alta una frase i l’acompanya d’una acció i després tots la repeteixen.

En el moment que el dinamitzador pregunta: i el cos? Tots responen: “relaxat!!!” (a la vegada que mouen el cos com si s’estiguessin relaxant). Després d’haver-se relaxat, torna a començar des de la primera frase i n’afegeix un parell o tres.

L’animador és qui decideix en quin moment vol tallar per tornar a començar i el ritme i l’entonació que li vol donar al relaxat. De totes formes he agrupat les frases tal i com a mi em van bé. També recomano de fer tres “relaxat” per acabar (després de saludar) cada cop més fluix, creant així un clima de tranquil•litat força interessant.

Normalment ( quines coses!) la gent acaba aplaudint.

Les paraules i els gestos són:

–    Veig un cuc (i s’assenyalo amb un dit),
–    Miro el cuc (m’apropo mirant a terra),
–    M’apropo al cuc (i m’inclino molt).

–    Agafo el cuc (l’agafo),
–    Observo el cuc (el miro agafant-lo amb dos dits),
–    Reobservo el cuc (el torno a mirar atentament amb un altre gest).

–    mossego el cuc (doncs això),
–    Puajjjj!!! (fent com si em fes molt de fàstic),
–    Escupo el cuc,
–    Trepitjo el cuc (amb un peu),
–    I torno a trepitjar el cuc (com si ballés sevillanes).

–    No dic res i miro a tothom amb cara de pena… (pobre cuc),
–    Recullo el cuc (i el recullo posant veu i cara molt trista),
–    Pobre cuc!!! (dic plorant),
–    Llenço el cuc (ara estic content),
–    Saludo amb la mà…