Mediocritat

Articles, D'enginy

Douglas Richard Hofstadter és un científic, filòsof i escriptor (i segons acabo de llegir, creador de la paraula ambigrama). Fa uns anys vaig descobrir mediocritat, un senzill (o no) joc de números on resulta força complexe arribar a guanyar.

Li vaig donar un parell de voltes al joc intentant simplificar la idea dels nivells fins que va sortir la meva pròpia versió perversa. I després d’usar-lo en alguns cursos i perfeccionar-lo el vaig posar per escrit a l’ES de La Vanguardia. El podeu llegir aquí tal i com va sortir publicat.

Nota: La imatge pertany a l’article està feta per Luisa Vera.

Un pensament sobre “Mediocritat

 1. Se m’acut una petita variant per resoldre els empats:

  Cada participant escull un nombre de l’1 al 5 i l’escriu en un paper (o escull una carta amb aquest nombre escrit). En un moment donat es donen a conèixer tots tres nombres i llavors la ronda es resol de la següent manera:

  * Si tots tres nombres son diferents guanya el mediocre.
  * Si hi ha dos iguals i un de diferents guanya aquest últim.
  * Si tots tres nombres son iguals s’acaba el joc i guanya el jugador que hagi guanyat la darrera ronda.

  A més, si un jugador guanya tres rondes seguides també es declara guanyador del joc.

  Així, tothom prova de ser el mediocre fins que ho aconsegueix, moment en el qual el que prova de fer és aconseguir que hi hagi un triple empat o seguir sent el mediocre. Com que els altres volen evitar el triple empat és relativament fàcil que escullin nombres allunyats del centre però, d’altra banda, han d’impedir que el mediocre segueixi guanyant rondes a la vegada que miren de ser els proper mediocres… Dona com per que et surti fum del cap, no?

  PS: Òbviament hauria d’estar prohibit que els jugadors que van perdent es posin d’acord. A menys que juguem a dir mentides, moment en el qual un jugador pot enganyar a l’altre perquè es sacrifiqui i el converteixi a ell en el mediocre!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada