Can seixanta

La cuina dels jocs

Logofundacio_500Ahir vam presentar Can Seixanta un joc sobre hàbits saludables. Hi ha dues formes de jugar: el professorat d’alumnes entre 8 i 12 anys podrà jugar a l’aula en el format sencer del joc, i es poden fer els minijocs que conformen la partida en un format obert.

capcaleraEl professorat, que ha de tenir un correu a l’xtec, pot donar d’alta una partida i triar la durada i el tema (hi ha tres temes: alimentació, activitat física o hàbits socials).

Un cop s’activa la partida l’alumnat pot entrar a jugar. Es crea un personatge i veu una animació on s’explica un mal hàbit al voltant d’un dels temes escollits. Entre tota la classe han de moure’s per la casa de colònies, Can Seixanta, i superar proves i jocs que els permetrà arribar a la puntuació mínima per arreglar el mal hàbit.

Imagen 17Cada participant disposa d’un xat per parlar amb els altres jugadors, d’un marcador personal i d’un marcador col·lectiu (que indica si han superat o no el repte).

Les proves estan pensades per jugar en xarxa: han de portar una sèrie d’objectes al terrat que es troben escampats per la casa, han de respondre una pregunta i cobraran sobre un bon hàbit o poden fer un joc cooperatiu a una biblioteca on s’amaga la informació per resoldre una pregunta però que només s’hi pot accedir intercanviant cooperativament les escales.

A més per la casa hi ha una sèrie de minijocs relacionats amb el tema. Els jocs es poden jugar en la versió oberta, sense registrar, de l’aplicació.

Pel que fa a la cuina del joc (és a dir quins ingredients hem tingut en compte a l’hora de crear-lo) em sembla interessant remarcar una sèrie d’elements:

 • És un joc cooperatiu. Es combina la puntuació individual amb el repte col·lectiu. Tota la classe juguen plegats però cadascú és conscient de quin és el seu “gra de sorra” a aquest treball en comú. Aquesta dinàmica ens semblava bàsica pel tema que s’estava treballant: els hàbits saludables.
 • És un joc a una xarxa tancada. D’aquesta forma el professorat pot treballar un contingut concret (disposa d’una guia didàctica amb activitats per fer-ho) dins del seu treball habitual dins l’aula.
 • Cada tema té tres minijocs (els relacionats amb el tema) però hi ha un moment on es desbloquegen els altres sis (amagats a una habitació). Això fa que l’alumnat que hi juga descobreixi un element nou i motivador en un moment determinat. Els jugadors s’ho diuen en veu alta, provocant comentaris dins l’aula.
 • Imagen 18No hi ha so. Encara que hi ha un xat, els participants es comuniquen en veu alta (això és el que hem vist a les proves). Si hagués so potser seria massa xivarri!!
 • Hi ha un joc d’informacions (a la biblioteca) on es reben missatges concrets (com un lema) relacionats amb el tema treballat. També hi ha unes preguntes, a la cuina, on cal pensar sobre un aspecte concret de l’hàbit que s’està treballant.
 • S’ha pensat només en el mitjà on s’ha de jugar: no hi ha cap element que s’hagi d’imprimir o de gestionat sobre paper. Tot es fa davant la pantalla i pensant en un temps adequat pel nivell dels jugadors.

El joc l’hem desenvolupat a Jocs al segon amb la Fundació Pere Tarrés per a la Fundació Agrupació Mútua, el Departament d’Educació, el Departament de Salut i la CAN. Zoo Studio s’ha encarregat de tot el desenvolupament informàtic i gràfic.

3 pensaments sobre “Can seixanta

  1. La zona prohibida deu ser el joc sencer. És un joc que es fa a l’aula amb tota una classe. El professor ha de donar d’alta al grup que hi juga.

   Per altra banda parles del nivell 3… de quin joc?

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada