Jocs de terrasseta al Via lliure

Avui al Via lliure explicarem jocs per fer a una terrasseta:

Presi presi, un joc de colla. 

  1. Pel primer dels jocs no necessitem material. Només una colla d’amics asseguts en rotllana.
  2. Es marca un ritme de quatre temps: els dos primers picant a les cuixes i els dos següents picant de mans.
  3. S’escull un cap que és el PRESI, el del seu costat el VICE, la resta van numerats (ú, dos, tres…) i el darrer és el TOLO.
  4. Comença el presi i en els dos primers temps diu el seu nom (PRESI PRESI) i ens els dos següents el nom o número d’algú altre (SET SET).
  5. Si quan algú li toca s’equivoca, canvia el temps o s’entrabanca, seurà al lloc del TOLO (i serà el nou TOLO) i tots els que estaven per sota del que s’ha equivocat pujaran un lloc a l’empresa (el 7 serà 6, el 3, 2).

Pico adaptat. Un joc per a 2 jugadors

Aquest és un joc de cartes molt senzill creat per Doris Matthäus i Frank Nestel. Aquí podeu trobar el joc original amb les regles en espanyol i aquí una versió per jugar contra d’ordinador. Per jugar-lo es necessiten onze cartes d’una de póker: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i K (que val 13).

  1. Es barallen i es reparteixen 5 a cadascú. La carta que sobra es deixa boca avall, d’aquesta forma els jugadors saben gairebé tot el que té el seu adversari
  2. Cada jugador agafa una carta en secret i la col·loca boca avall sobre la taula. Es compta fins a 3  i els dos giren la seva carta. Guanya la carta més alta… si no és més gran del doble que la carta més petita.
  3. El guanyador es queda les dues cartes i les deixa a un costat. Quan s’acaba la partida guanya qui té més cartes.

 Al punt, un joc de daus

Per jugar al “punt” necessiten tres daus. Podeu jugar a una versió més complicada aquí.

  1. El primer jugador tira els tres daus. Només obté puntuació d’aquells que tinguin un punt en el centro (és a dir l’1, 3 i 5). l’1 suma 1 punt, el 3 en suma 2 i el 5 en suma 4.
  2.  Cada jugador, en el seu torn, tira tres vegades i anota la puntuació obtinguda després de les tres tirades.
  3.  Sembla que els nombres parells queden relegats a un segon pla, però poden donar premi: si en una tirada s’obté un triplet format per tres 2, 4 o 6, es doblarà la puntuació obtinguda durent el torn i s’obté una tirada extra. Però si durant el seu torn torna a treure un nou triplet de nombres parells, perd el premi aconseguit amb el primer.
  4.  Guanya la ronda el jugador que hagi tret més punts després de les tres tirades.

 

Nimbi, un joc per dues persones o dos grups

  1. Es col·loquen diferents fileres amb el mateix nombre de monedes (amb una vintena de monedes n’hi ha prou per començar). Participen dos jugadors o dos equips.
  2.  Els dos jugadors, per torns, poden prendre el nombre de monedes consecutives que es desitgi, ja sigui una fila o una columna (cuidat: les monedes han de ser consecutives, i per tant no hi pot haver un espai entre una moneda i una altra). Perd l’últim jugador que retira una moneda.