Djam!

Djam! és un joc ràpid i senzill on cal combinar la recerca de bones paraules amb l’estratègia. Està editat per Asmodée i ve presentat en una petita caixa metàl·lica on s’hi pot trobar: 4 targetes de temes (a cada tarja hi ha sis temes diferents. Per exemple: celebritats, geografia, fauna i flora, objectes, etc.), 5 daus de lletres amb colors diferents, 1 dau amb els cinc colors dels daus de lletres i 1 cara negra, 1 dau de 6 cares amb números i 90 fitxes per marcar els punts.

Es tria una carta de tema i es tira el dau de sis cares. El número que ha sortit indica el tema sobre el que es jugarà. Es tiren els 5 daus de lletres i el dau de color:

Si el dau de colors marca el color d’un dels daus (per exemple si el dau de colors surt blau) tots els jugadors han de dir una paraula del tema escollit que comenci amb la lletra que indica aquest dau (en el nostre cas, si en el dau blau hi ha la lletra S, cal dir una paraula que comenci per S) i que contingui el màxim nombre de lletres que apareixen als altres daus. Cada jugador cobra tants punts com daus hagi usat per fer la paraula.

En aquest cas tots els jugadors diuen paraules alhora. Si juguen 3 o 4 jugadors l’últim que digui paraula no puntua i si juguen 5 o 6, els dos últims no puntuen. Així que cal donar-se pressa i dir ràpidament paraules, sense esperar a trobar “la paraula perfecta”.

Aix! però si el dau de colors marca el negre, cal buscar una paraula del tema escollit que NO inclogui cap lletra dels daus. En aquest cas cobra 4 punts només el primer que hagi dit una paraula correcta.

 

La partida continua fins que no queden fitxes de punts sobre la taula. Guanya qui aconsegueix més punts.

 

El joc és senzill, d’aquells que m’agraden a mi, amb poques normes i que t’¡hi pots posar ràpidament. La rapidesa em recorda la del Mixmo, un altre joc de paraules del que hauré de parlar un dia d’aquests… Djam! té una aplicació didàctica per l’escola evident: agilitar la recerca de paraules correctes per un text i centrar-se molt en l’escriptura correcta. I si juguem per plaer, ja ho sabem, un bon joc per portar a sobre i fer unes partides mentre es pren alguna cosa amb els amics.