Jocs per una sobretaula

Avui al Via Lliure de RAC1 parlarem de jocs per fer a la sobretaula del dia de Reis. Proposarem tres jocs:

JOC 1: Qui porta els plats a taula?

Per començar el primer que hem de fer és desparar taula. I com no tenim cap mena de pressa, proposo plantejar-nos-ho com un joc d’observació. El que es traca, bàsicament, és de fer que els típics “escaquejats” també facin alguna cosa.

S’escull algú que dirigeixi el joc. Després es dóna un minut a la resta per observar atentament tot el que hi ha sobre la taula. Un cop passat el temps tothom es gira d’esquena a la taula. La persona que dirigeix el joc fa una pregunta referida a alguna cosa de les observades (per exemple el nombre de culleres, què hi ha entre la safata i l’ampolla d’aigua o d’on és l’ampolla de vi) i la resta respon per torns.

Qui no ha encertat despara de la taula un parelll de les coses que queden sobre la taula. La partida s’acaba quan ja no queda res sobre la taula.

El podem fer de moltes formes diferents: podem demanar que s’aixequin quatre i un de la resta pregunti, que ho facin tots alhora, que fem una pregunta i tothom respongui amb sí o no amb els dits (sí, polze cap amunt, no, polze cap avall)…

JOC 2: Porunkilis

Aquest és un joc ideal per una família més o menys nombrosa (hauríem de ser més de sis). Es fan tants paperets com jugadors. A un paperet es dibuixa una orella i en un altre la paraula porunkilis.

Entre tots el que s’han quedat a l’habitació s’escull una cançó i després criden a qui està fora. Així que entri tots han de començar a cantar. Qui és porunkulis ha de dir 3 cops el seu nom. Quan s’acaba la cançó l’orella fina ha de dir qui és porunkulis. Si ho encerta tothom el felicita improvisant un cançó amb la paraula porunkulis.

JOC 3: Tu gat, menja caca

Es necessita un plec de fulls de paper (dividiu un A4 en quatre parts), llapis i un grup de jugadors (entre 5 i 10). Cada jugador té un minut per pensar una bona frase i escriure-la en un dels papers.

Quan ha transcorregut aquest temps, cadascú li passa el full al seu company de la dreta. Es mira el que hi ha escrit, ho representa en un dibuix en un nou paper i posa aquest paper sobre l’anterior (de forma que només es veu el dibuix)

Cada jugador passa el plec de fulls al jugador de la dreta, que ha d’interpretar el dibuix amb una bona frase (i l’escriu en un nou full, que deixa sobre el plec). La roda continua de forma que s’alterna que cada jugador escrigui una frase o faci un dibuix. Cal tenir en compte que quan algú fa un dibux ha d’amagar la frase que la representa.

Quan tots els plecs han passat per totes les mans, es miren i es riu una estona en veure la forma com ha anat degenerant el concepte original.

Actualització: Podeu escoltar el programa aquí:

[audio:https://www.jocs.org/wp-content/uploads/2011/01/20110102-Jocs-per-la-sobretaula-del-dia-de-reis.mp3]

Ah! I he afegit la imatge del cadàver exquisit que vam fer amb la Mercè fa uns quants dies…