Puluc

Buscant informació sobre jocs de mancala vaig descobrir una paraula que em va agradar per com “sonaba”: Puluc.

Resulta ser un joc de tauler originari de l’Amèrica Central que també es coneix com la “carrera del maíz” o amb altres noms com Bul, Buul, o Boolk. Actualment segueix essent popular a Mèxic i Guatemala.

El joc parteix d’un tauler rectangular com el de la imatge (amb 11 franges marcades) on cada jugador posa 5 fitxes al seu costat del tauler (a la franja que li queda més propera) i uns daus que són 4 grans de blat de moro (amb una de les vares torrada o marcada) .

L’objectiu de cada jugador és capturar totes les fitxes del rival.

Per torns alternatius, els jugadors tiren els daus. En funció a com queden col·locats, avancen amb una de les seves fitxes tantes franges com marquen.

Cada cara “torrada” que queda cap per amunt és una casella, i si no n’hi ha cap de “torrada” cara amunt, avança 5 caselles. En aquesta imatge del bloc Marzarbul es veu molt clar.

El jugador pot entrar una fitxa (només una!) de les que té a la casella inicial o moure una que ja es troba al tauler. No pot posar-la mai en una casella ja ocupada per una altre fitxa pròpia.

Si la fitxa cau en una casella ocupada per la de l’oponent, la col·loca al damunt,  l’ha “capturat”. A parti d’ara l’arrossegarà en tots els moviments que faci. Es pot capturar un grup de fitxes capturades pel contrincant. La fitxa superior sempre indica qui és el que controla el munt.

Quan una fitxa arriba a l’altre costat del tauler (amb totes les capturades que arrossega) fa les següents accions:  retorna  a l’inici del tauler totes les fitxes pròpies i elimina totes les fitxes del contrincant que arrossegava.

Algú s’apunta a jugar?

Hem trobat mencions d’aquest joc a algunes pàgines web amb contingut matemàtic, en algunes pàgines de comerç just on el trobareu ala venda per un mòdic preu, en portals educatius (aquest que us linkem és el del Departament d’Educació de Navarra)…