Joc matemàtic: NIM

Tot va començar una nit menjant “gantxitos” en un xiringuito a Torredembarra aquest estiu durant les vacances. Sobre la taula hi havien tres bols plens de pipes i vam acordar que perdria aquell que es mengés la última pipa. Fent us de l’observació, el càlcul i la sort, vam començar a menjar i allò va resultar del més divertit.

Allò em va cridar l’atenció com per buscar l’existència d’algun joc semblant i efectivament, el vaig trobar: els jocs NIM.

Aquests tipus de jocs tenen moltíssimes variants. Consisteix en fer una sèrie d’agrupacions de pals, ratlles, mistos, objectes (qualsevol cosa val) i després, per ordre, els jugadors van retirant un número d’objectes, determinat abans de començar, amb l’objectiu de ser qui aparti l’últim per guanyar.

A vàries pàgines podreu trobar informació sobre aquest joc i les seves variants.

Com ara aquest enllaç que us deixo amb la variant clàssica més bàsica i senzilla que hi ha. Sobretot, l’interessant d’aquests jocs és la seva estratègia matemàtica (que també trobareu a l’enllaç anterior).