Jocs fets per ordinador a RAC1

El joc d’avui: Yavalath

Yavalath és un joc d’estratègia abstracte. La gràcia és que va ser dissenyat per un programa d’ordinador anomenat LUDI i creat per Cameron Crowne. El programa agafa conjunts de regles, les fa evolucionar i mira is és viable i quin interès pot tenir. I el nom prové d’una llista de paraules d’estil Tolkien. La producció corre a càrrec de Néstorgames, una productora saragossana que produeix jocs d’aquest estil.

I de què va? Guanya qui fa una línia de 4 o més fitxes. Però perd si fa abans una línia de 3 fitxes.

Per saber-ne més:

Ous de Pasqua

Al països anglosaxons hi ha el costum d’amagar ous pintats el dia de Pasqua perquè els infants els busquin. L’any 1978 el programador Warren Robinett va decidir amagar el seu nom en una cambra d’Aventure, un videojoc que acabava de programar per l’empresa Atari.

Aquest fenomen va rebre el nom d’ou de Pasqua. Des de llavors els programadors els amaguen a videojocs, planes web, aplicacions informàtiques i DVD. Perquè una aplicació sigui considerada com un ou de Pasqua ha de ser divertida, creada pels seus programadors per aquesta finalitat, ser-hi a totes les versions del programa i no pot estar documentat en cap manual.

Algunes companyies han prohibit la inclusió d’aquests petits jocs en les seves aplicacions. Per això, en alguns casos, han estat programats perquè puguin funcionar només després del llançament del producte. D’altres han servit per donar publicitat als seu productes.

On es poden trobar:

  • Ous de pasqua al google: cal escriure “google easter eggs“ i prémer “avui tindré sort!”
  • Openoffice: Obres El Calc, i a qualsevol cel·la tecleja: “= Game (” StarWars “)” i apareix un joc tipus arcade
  • Snake a Winamp: Selecciones la skin Bento. Ves al menú Options> Preferències. Tot seguit prems al menú esquerra sobre Caràtules modernes i busques l’última pestanya. Ara haurà de sortir la imatge inferior a la finestra: Bento I Doncs bé, fent doble clic sobre ella i apareixerà l’Snake Bento
  • Invaders a Gnome: Premeu Alt + F2 i escriviu dins: gegls from outer space
  • Controlador aeri a Google Earth a windows: teclejar Control + Alt + A dintre de l’aplicació.
  • Controlador aeri a Google Earth a MAC: prémer Comando + alt + A
  • Tetris al MAC:

1. Obrir el terminal que es troba en Aplicacions / Utilitats / Terminal.
2. Escriu “emacs” (sense les cometes) i prémer la tecla enter.
3. Prémer la tecla Esc i després la tecla x.
4. Escriure la paraula “tetris” (sense les cometes) en minúscules.
5. Per moure les peces utilitza les tecles de direcció i la barra espaiadora per fer que els tetriminos baixin a major velocitat.

Quan l’ordinador ens ajuda a inventar-nos jocs

Ludemetic Game Generator és una web que ens ajuda a inventar-nos regles de jocs.

Setmana de jocs al carrer de Manresa

Aquí trobareu el programa de la setmana.

Podeu escoltar el programa aquí:

[audio:https://jocs.org/wp-content/uploads/2010/08/20100826 Jocs fets per ordinador.mp3]