Ambigrames

Segons la wiquipèdia: “els ambigrames són paraules o frases escrites o dibuixades de tal manera que, com a mínim, admeten dues lectures diferents. La segona lectura es pot llegir després de realitzar algun tipus d’operació amb el dibuix original”.

En aquesta fotografia es pot veure l’ambigrama creat a partir de passar d’amor a odi.

El llibre Àngels i dimonis “va presentar en societat” un tipus de jocs visuals: els ambigrames. A la figura adjunta es pot veure un dels que apareixen al llibre. Els especialistes en aquests jocs d’enginy han desenvolupat la idea inicial i actualment es poden trobar diferents tipus d’ambigrames:

Amb simetria central. Són aquells que cal girar-los 180º per trobar la segona lectura. Javier Arbonés va crear un joc per a la fira Jocjoc de Tona basat en aquest principi. Si voleu, al final d’aquesta entrada podeu intentar jugar-lo.

Amb simetria vertical.

Són aquells que tenen un eix de simetria vertical, normalment al centre de la frase o de la paraula. Per veure la segona lectura d’aquest tipus d’ambigrames és posar-ho davant d’un mirall. A la figura adjunta es pot veure el que es va crear per a Snark, una llista de correu sobre jocs d’enginy. Aquest tipus d’ambigrames són universals, els cal·lígrafs islàmicics feien la “müsenna”, que vol dir de dos costats, una composició simètrica a partir d’un eix vertical.

Amb simetria horitzontal.
Aquests ambigrames tenen un eix de simetria horitzontal, en alguns casos a la meitat de la paraula. És a dir que si taquéssim de tinta la part superior de l’ambigrama i el dobleguéssim per la meitat, trobaríem l’altre meitat a la part inferior. A la figura adjacent es pot veure el que va crear l’ambigramista Carlos Carpio amb el nom de Marcia Levitus, la webmàster de Snark.

Però d’ambigrames hi ha de molts altres tipus. Un dels més coneguts és el del joc Abalone. Com es pot comprovar a la imatge quan es posa verticalment el logo de la marca es pot llegir: 3, 2 one.

Per saber-ne més:

A pàgina de Juegos de ingenio es pot llegir un apartat dedicat a aquests jocs amb paraules.

Carlos Carpio és un ambigramista. A la pàgina dels snarkianos fa una explicació amb moltes imatges.

John Langdon és un especialista en el tema. A la seva pàgina es poden trobar logotis amb jocs visuals i un apartat dedicat al món dels ambigrames.

Ambigram.matic és un programa generador d’ambigrames. S’escriu una paraula i fa l’ambigrama automàticament. Només crea ambigrames amb simetria central i el resultat a vegades està una mica agafat pels pèls… però val la pena fer-hi una mica el pipa.

Ambigram.com. El nom ho diu tot.

A Encofrata’s Paradise es poden trobar tota mena de referències als jocs amb paraules. Hi ha un apartat dedicat als ambigrames.

Scott Kim és un especialista en jocs d’enginy. El seu apartat dedicat als ambigrames, ell els diu inversions, és molt recomanable.

I si voleu, el que dèiem: intenteu passar de joc a joc en el mínim moviments possible. Podeu?