Juegos y Deportes Tradicionales en la Provincia de Burgos

El llibre” Juegos y Deportes Tradicionales en la Provincia de Burgos” presenta un recull dels jocs i esports tradicionals d’aquesta província.

Aquest llibre, escrit per  Carlos de la Villa Porras, l’edità al 2001 la “Diputación Provincial de Burgos” i l'”Instituto provincial para el deporte y juventud de Burgos“.

Si li fem una ullada podem trobar-hi: la Tuta i el Tejo, la Calva i la Chana , la Barra Castellana, les Bitlles (i modalitats: Bolo a tres Tablones, Bolo burgalés, Pasabolo, Bolos femeninos de pisuerga…), la tallada de troncs, el Billar romà, el Joc de pilota i alguns altres jocs de llançament i de colpeig.

Si voleu veure una ressenya d’alguns d’aquests jocs podeu entrar a la web de Turisme de Burgos i hi trobareu un pdf on hi ha la Tuta, la Rana, la Calva, la Chana, la Barra castellana i les bitlles descrits breument.

En aquesta web, també hi podreu trobar l’enllaç amb l’associació cultural “La tanguilla” que una de les coses a que es dedica a la recuperació de les tradicions lúdiques i recreatives de caracter popular. Hi podreu trobar cursos de formació, bibliografia editada per ells mateixos i recomanada, fotografies,…

El llibre és una edició molt “amigable” pel tipus d’edició i les il·lustracions, però a mi m’agrada perquè en cada un dels jocs i esports hi ha una breu introducció històrica que el situa. Tot i això, els reglaments dels jocs estan tan detallats que pot fer-se difícil d’entendre.

M’explicaré: no és un “receptari” de jocs, ni un recull de fitxes i prou.