Jocs de paper i llapis: Kakuro

És del tot coneguda la secció de passatemps dels diaris i que d’ella el clàssic dels clàssics és el mot encreuat. Però en els últims anys s’ha afiançat la presència d’un molt bon entreteniment que avui dia coneixem pel nom de sudoku. D’origen japonès, a hores d’ara moltíssima gent ja el coneix o si més no, ha intentat fer-ne algún encara que sigui per curiositat. A Web Sudoku en podreu trobar tants com volgueu.

No obstant, fent ús de la meva opinió personal us vull parlar d’una modalitat d’enigma matemàtic que m’encanta on es combina la dinàmica del mot encreuat i la lògica del sudoku. El seu nom és kakuro i cada dia guanya més adeptes.

El kakuro és un trencaclosques format per un nombre determinat de caselles. Al voltant d’aquestes hi ha unes xifres que indiquen el resultant de la suma dels números que han d’omplir-les. De la mateixa manera que en el sudoku, al kakuro no es pot repetir el mateix número a la mateixa línea i columna.

Realment és un exercici matemàtic molt entretingut i si us convertiu en grans especialistes, en veureu de molts tipus i tamanys. A atksolutions o kakurolive trobareu moltíssims kakuros per resoldre.