Tablut, el joc que vingué del fred

el rei suec i els seus defensors

El tablut té els seus orígens a la península Escandinava, i reprodueix un batalla que hi ha entre els suecs i els moscovites. És un joc d’estratègia en el qual un dels jugadors ha d’aconseguir menjar-se les fitxes del contrari, mentre que l’altre ha d’aconseguir portar el rei a una de les quatre cantonades.

Es dibuixa un tauler de 9×9 caselles. L’equip dels suecs té 8 peces i 1 rei i el dels moscovites en té 16, totes iguals. El rei se situa a la casella central, els defensors del rei se situen al voltant del rei, i els atacants del rei als exteriors.

Comencen movent els suecs. El seu objecteiu és fer que el rei arribi a un dels costats del tauler. La finalitat dels moscovites és envoltar-lo pels quatre costats.

Les fitxes es mouen en vertical o horitzontal tantes caselles com es vulgui (vaja, com la torre dels escacs).

Posició inicial
Posició inicial

La casella central només pot ser ocupada pels defensors del rei o pel rei mateix.

Una peça és capturada quan és envoltada per dues peces enemigues (horitzontal o verticalment). Però si una peça es col·loca entre dues adversaries no queda eliminada. El rei només és capturat si se’l rodeja pels quatre costats (o tres, si la quarta és la casella central).

Si el rei té un camí lliure cap a un dels costats del tauler ha d’avisar dient “raichi”. Si en té dues ja ha guanyat i avisa dient “tuichi”.

Nota: A ludoteka podeu provar de jugar contra la màquina o altres jugadors.