La darrera paraula

darrera-paraula inici

Avui, remenant els meus antics Cacumen, he trobat una sèrie de jocs amb paraules força interessants que vull reproduir en aquesta plana. Començaré amb un joc d’autor, Sid Sackson, que va publicar al seu llibre A gamut of games sota el nom “The last word” i que m’ha arribat sota el nom de “Quatre vents”.

Nombre de jugadors: de dos a quatre.

Material: un tauler quadriculat de 7×7 caselles (es pot fer més gran, però sempre ha de ser un quadrat amb un nombre senar de caselles per costat).

Inici: s’escriuen nou lletres a l’atzar en les caselles centrals (si cal pot ser l’inici d’una frase).

Desenvolupament:

darrera-paraula-21Cada jugador, per torns, escriu la lletra que vulgui a una casella adjacent a una altra que ja tingui lletra amb la intenció de formar paraules en qualsevol de les quatre direccions (horitzontal, vertical i les dues diagonals).

Les paraules es poden formar amb les lletres en l’ordre en què apareixen o reordenant-les fent un anagrama.

Cada cop que es fa una paraula es compten els punts aconseguits. Es puntua multiplicant la longitud de les paraules aconseguides (si es fa una paraula de 4 i una de 2 lletres, es sumen 8 punts, 4×2).

darrera-paraula-31La partida s’acaba quan s’escriu una lletra que toca un dels quatre cantons del tauler.

Per exemple el jugador que posa la lletra marcada de color groc forma la paraula malaltia en vertical, oceà en diagonal, cobra 32 punts i acaba la partida perquè ha toca un dels extrems.