L’origen dels naips
Diu Joan Amades en el seu llibre Naips o cartes de jugar que “El joc de cartes o de naips és el més estès i més practicat a Catalunya”. Veient la quantitat de partides que es juguen arreu de la geografia catalana i el ric repertori de jocs diferents que es practiquen amb ells, segur que es pot dir que és el joc més practicat a l’interior de bars, casinos i casals d’avis. El nivell d’arrelament de les cartes de jugar a la nostra cultura arriba a fer que disposem d’una llegenda pròpia sobre l’origen dels naips.
S’explica que un hostaler barceloní del segle XV anomenat Joan Vila va voler fer-se ric a costa dels diners dels seus clients. Per això va empescar-se inventar els naips i ensenyava jocs perquè apostessin… i ell feia de banquer. El problema fou que la cobdícia va poder més que ell i va acabar fabricant una màquina de fer moneda falsa al celler de l’hostal. Segons Amades “recollí les calderes, peroles i altres estris d’aram vells que hi havia a l’hostal i en féu moneda que semblava d’or però que no ho era. La feia amb maquinària tota de fusta, de la qual sempre rajava l’oli per tal que llisqués bé i lleugera i no fes gota de soroll. Tot l’or que sortida en el joc se’l quedava i ell pagava amb moneda falsa”.
Tal fou l’èxit de l’hostaler, que en poc temps era difícil trobar a la ciutat moneda que no hagués fabricat al seu celler. Les autoritats el van buscar i així que el van descobrir, el van penjar (segons Amades, “per estafa i per moneder”).
En el llibre Xilografies Gironines de Joan Amades, s’explica com en Joan Vila explicava l’origen dels diferents colls: les espases i els bastos provenen dels seus clients cavallers i plebeus (“gent d’espasa i gent de bastó”), i les copes i els oros deriven del vi i els diners que havia a l’hostal.
L’origen dels valors dels naips és força interessant: rei, cavaller i dama, són lògics… però el valor de l’as és per recordar un valent que va posar a ratlla “els senyors de les més altes categories”. I el nom de baralla al conjunt de naips ve per les esbatussades que es produïen a l’hostal per motiu del joc.