Bolos Serranos

Motors

Avui m’agradaria parlar-vos d’un joc tradicional molt minoritari que es juga a una zona en concret d’Andalusia. Estic parlant de les bitlles serranes. I és que l’altre dia vaig recordar no sé perquè el camp d’aquest joc que hi ha a prop de casa dels meus avis (a la Sierra del Segura: Pontones) i em vaig possar a buscar informació. Sincerament crec que no s’ha de perdre aquesta tradició que recordo unia a tot el poble en llargues tardes amb el cul enganxat a un tronc.

Tornant al que interessa, vull destacar que hi ha tres modalitats de bitlles serranes: Valle, Alta montanya i Mixta. Totes les seves característiques les trobareu a la web de “bolos serranos”. Realment no està gaire actualitzada, però és perque les temporades de joc són a l’estiu i l’actualitzen llavors.

Breument el joc consisteix en llençar des d’una línia (línia de mà) una bitlla en direcció a uns cilindres de fusta (mingo) que estàn situats un darrera l’altre (el número depén de la modalitat). S’ha d’aconseguir fer pasar a aquests i a la bitlla més enllà de la línia que hi ha al final de la pista (línia de borre) perque la puntuació sigui vàlida.

Vull aprofitar també per deixar-vos alguns enllaços més com el blogspot de los bolos serranos o de llocs més propers on trobareu informació més tangible com ara el Museo de Juegos i deportes tradicionales de Zaragoza (comentat anteriorment en aquest web) i que disposa d’un catàleg molt complet amb informació de diversos tipus de jocs de bitlles.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada